Therapie

Op deze pagina vind je een overzicht van therapeuten die hulp bieden voor rouw na een verkeersongeval, rouw na ramp, leven met vermissing of rouw zonder afscheid.


Vind een therapeut bij jou in de buurt

Er zijn therapeuten door het hele land. Hieronder vind je een lijst met locaties.

Laden ...
Radius: Km

DE WEG VRAGEN

Gebruik mijn locatie naar de dichtstbijzijnde Service Provider te vinden in de buurt van me

Description

Gevonden therapeuten: 0 PRINT

Winkelrichting:

Veelgestelde vragen over therapie

Therapie

  • Wat kan therapie voor mij betekenen?

    Sommige mensen lopen vast in hun rouwproces en hebben het gevoel dat ze er alleen niet uitkomen. Dit is niet iets om je voor te schamen. Gesprekken met een psycholoog kunnen je dan helpen. Tijdens therapie krijg je concrete adviezen waar je mee aan de slag kan, ook biedt een psycholoog jou een ander perspectief, dat kan zorgen voor nieuwe inzichten over je situatie.

  • Hoe lang duurt therapie?

    Meestal bestaat de behandeling uit wekelijkse sessies van ongeveer een uur. Afhankelijk van jouw hulpvraag, zal in overleg met jouw therapeut worden besproken hoeveel sessies geschikt zijn. Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acht sessies voor de meerderheid van de nabestaanden voldoende is.

  • Wordt de therapie vergoed door mijn verzekeraar?

    Via de huisarts word je verwezen naar een therapeut. Met een verwijzing van de huisarts voor psychologische hulp geldt dat je altijd een eigen risico betaalt. Wanneer de therapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan wordt alle zorg m.u.v. eigen risico vergoed door zorgverzekering. Indien de therapeut geen contract heeft met jou zorgverzekeraar, dan wordt een gedeelte (circa 75%) van de zorg (m.u.v. eigen risico) vergoed door de zorgverzekering.

  • Wat is cognitieve gedragstherapie?

    Tijdens cognitieve gedragstherapie kijk je samen met een therapeut naar je gedachten, gevoelens en gedrag omtrent het verlies van jouw dierbare(n). Dit noemen we ook wel de 3 G’s. Gedachten leiden tot een Gevoel wat leidt tot bepaald Gedrag. Tijdens de behandeling leer je belemmerende, niet-helpende gedachten te herkennen. Vervolgens worden deze gedachten ter discussie gesteld, om te bepalen in hoeverre deze gedachten “waar” of “helpend” zijn. Het doel is om niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten. Hierdoor worden er minder negatieve gevoelens opgeroepen en neemt disfunctioneel gedrag af.

  • Wat is EMDR-therapie?

    De emotionele reactie op de herinnering aan een trauma laten vervagen door je werkgeheugen in je brein af te leiden. Dat is ongeveer wat psychologen met EMDR doen. Tijdens EMDR-therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, leidt de therapeut je af met allerlei verschillende technieken. Ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest langzaam zijn emotionele lading.

  • Hoe wordt in therapie gebruikt gemaakt van mindfullness?

    Door middel van mindfullness leer je om te leven in het hier-en-nu. Zonder te oordelen of in te grijpen, focus je op wat je nu voelt en denkt. Hierdoor leer je je eigen patronen te herkennen. Hierdoor kan je leren hoe je reageert op bepaalde (nare) gebeurtenissen. Daardoor kan je nieuw gedrag aanleren, waardoor je anders reageert op (nare) gebeurtenissen in de toekomst.

  • Kan ik ook online therapie volgen?

    Bij sommige therapeuten kun je ook therapie online volgen. Videobellen maakt het mogelijk om dezelfde therapie (deels) online te volgen. Ook zijn er mogelijkheden waarbij je online speciale modules zelfstandig of begeleid door een therapeut doorloopt. Het verschilt per therapeut wat de mogelijkheden zijn. In het therapieoverzicht bovenaan de pagina zie je bij sommige therapeuten een “Ook online” tag staan, dit betekent dat ze online ook vormen van therapie kunnen aanbieden.

  • Is er een wachtlijst voor de therapie?

    Helaas hebben de meeste therapeuten een wachtlijst. Als jij je aanmeldt bij een therapeut kom je op deze wachtlijst te staan. Therapeuten zijn verplicht om op hun website te vermelden hoe lang deze wachtlijst is. Bij sommige therapeuten is er zelfs een ‘wachtlijst stop’. Dat betekent dat de wachtlijst zo lang is, dat er tijdelijk geen nieuwe mensen aan worden toegevoegd. Aan therapie beginnen bij deze praktijk is op dat moment dus niet mogelijk. Het advies is om bij andere praktijken te informeren of je daar wel terecht kunt. Als er geen gespecialiseerde therapeuten bij jou in de buurt zitten, kun je overwegen om therapie online te volgen bij een praktijk die dit als optie aanbiedt.