Familie valt uit elkaar na overlijden

Soms verlies je bij een overlijden veel meer dan een persoon. Je hele familie valt bijvoorbeeld uit elkaar nadat je moeder is overleden. Hoe ga je hiermee om?

Het verlies van een dierbare is een van de moeilijkste uitdagingen binnen een familie. Het kan een diepgaand verdriet veroorzaken en soms ook onenigheid en conflicten binnen de familie. Wanneer een geliefde overlijdt, kunnen emoties hoog oplopen en kunnen mensen verschillend omgaan met hun verdriet en rouwproces. Dit kan leiden tot spanningen en problemen tussen familieleden, waardoor de familie dreigt uit elkaar te vallen.

Rouwen is geen wedstrijd

Er ontstaat soms een soort concurrentiespel onderling bij familieleden, over voor wie het verlies het zwaarst is. Terwijl het verlies natuurlijk voor iedereen even zwaar is en iedereen dit op zijn eigen manier verwerkt. Bovendien is rouwen ook helemaal geen wedstrijd. Toch kan dit er wel voor zorgen dat het heel moeilijk is om elkaar te steunen, terwijl dit nu juist nodig is. Daardoor ontstaan vaak familieruzies tijdens het rouwproces.

Herkennen en erkennen

Probeer om het verdriet van mensen uit jouw familie te herkennen en erkennen. Jullie moeten het samen oplossen, omdat jullie samen ook belangrijke beslissingen moeten nemen. Zoals over hoe de uitvaart eruit gaat zien en wat er gebeurt met de spullen van de overledene. Dit zijn beslissingen die voor iedereen moeilijk zijn en iedereen gaat hier anders mee om. Terwijl de een het voortouw neemt, gaat de ander juist liever alles uit de weg. Dit kan voor onbegrip en ruzie zorgen.

Tips voor omgaan met verlies als een familie

Om het verlies zo goed mogelijk te verwerken met elkaar kun je een aantal dingen doen:

  • Accepteer dat iedereen op een andere manier rouwt. Er is geen goede of foute manier van rouwen. Sommigen kunnen zich terugtrekken en hun emoties privé verwerken, terwijl anderen juist behoefte hebben aan steun en het delen van herinneringen. Heb hier geen oordeel over, maar laat iedereen in zijn waarde en steun iemand uit je familie als die het moeilijk heeft.
  • Geef je familie de ruimte om boos te zijn en weet dat dit geen reactie naar jou is, maar naar de situatie waarin iemand zich bevindt. Het heeft geen zin om hier tegen in te gaan.
  • Neem samen de tijd om herinneringen te delen over de overledene. Dit kan helpen om weer tot elkaar te komen in deze moeilijke tijd. Bekijk bijvoorbeeld foto’s of video’s van de overledene.
  • Maak onderling afspraken over wat jullie van elkaar verwachten en spreek ook af hoe je familie en vrienden op de hoogte houdt van de situatie.
  • Je hebt waarschijnlijk veel tijd voor jezelf nodig om het verlies te verwerken en bent druk met het regelen van praktische zaken, maar denk ook aan je kinderen. Zij hebben ook verdriet en moeten ook ruimte hebben om te rouwen. Kinderen komen vaak naar hun ouders toe om over verlies te praten, ze vertrouwen jou. Bied daarom deze ruimte, hoe moeilijk het misschien ook is.
  • Spreek een herdenkingsdag af met elkaar. Kom bijvoorbeeld bij elkaar op de dag dat de overledene jarig is en maak hier samen een mooie dag van. Ga naar het favoriete restaurant van de overledene. Op deze manier kun je als familie ook weer tot elkaar komen.

Dichter bij elkaar

Het verlies van een dierbare kan een familie op de proef stellen, maar het kan ook een gelegenheid zijn om dichter bij elkaar te komen. Met begrip, communicatie en geduld kunnen families samen rouwen en sterker uit deze moeilijke periode komen. Het is belangrijk om te onthouden dat het oké is om hulp te zoeken en dat er altijd ondersteuning beschikbaar is om je te helpen bij het omgaan met verlies en het herstellen van familiebanden.

Professionele hulp

Als jullie er toch niet uit komen als familie kan je ook professionele hulp inschakelen. Professionals zijn er om jou en om jullie als familie te helpen. Je hoeft het niet alleen te doen. Hier vind je verschillende rouwbehandelingen die helpen bij verschillende situaties.

Rouwmeter

Wil jij weten hoe ver je nu bent in je rouwproces? Vul dan de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt bij het rouwen. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.