Gebroken hart syndroom

Sterven aan een gebroken hart, oftewel het gebroken hart syndroom, kan dat echt? Of letterlijk pijn aan je hart krijgen van verdriet? We zetten de meest gestelde vragen over het broken heart syndroom voor je op een rij.

Kun je overlijden aan een gebroken hart? 

Gelukkig komt het gebroken hart syndroom zelden voor. En als het voorkomt is het vooral bij mensen met een zwakkere gezondheid. Wat er gebeurt, is dat het hart een stressreactie niet aankan. Die stressreactie kan voortkomen uit bijvoorbeeld het verlies van een dierbare. Door de stressreactie komen te veel stresshormonen (adrenaline en noradrenaline) vrij in je lichaam. Hierdoor raken hartspiercellen overprikkeld en werkt de pompfunctie van het hart niet meer goed. Door dit hartfalen kan iemand overlijden.  

Is het gebroken hart syndroom erkend door de medische wereld? 

Ja. De medische term voor het gebroken hart syndroom is stresscardiomyopathie of het takotsudo syndroom. Het hart knijpt aan de punt niet meer samen, hierdoor krijgt het de vorm van een takotsubo, een Japanse kruik waarmee inktvissen gevangen worden. 

Wat zijn de symptomen van een gebroken hart syndroom? 

Je hartspieren kunnen tijdelijk verzwakken of zelfs verlammen door acute stress of heftige emoties, zoals rouw na het verlies van een dierbare. De klachten lijken op de symptomen van een hartaanval, zoals hevig zweten, druk op of pijn in de borst, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid. De heftigste klachten komen voor binnen twee weken na de stressvolle gebeurtenis.  

Hoe herstel je van een gebroken hart? 

Bij de meeste mensen verdwijnen de fysieke klachten vanzelf. Soms krijgen patiënten medicijnen om het hart weer goed op gang te krijgen. De hartspier is na twee tot vier weken weer genezen en de meeste mensen zijn na twee maanden weer de oude.  

Psychisch herstellen van een gebroken hart is natuurlijk een ander verhaal. Zeker wanneer het gaat om rouw na het verlies van een dierbare, kunnen mensen over een langere periode last houden van psychische klachten. Soms kunnen die klachten problematisch worden, dan kan een passende rouwbehandeling helpen. Op de rouwmeter kun je zelf testen of je baat kunt hebben bij professionele hulp.  

Kun je een gebroken hart syndroom voorkomen? 

Niet zo zeer het verdriet zelf, maar de stress is de oorzaak van het gebroken hart syndroom. Omdat het om een acute situatie gaat, kun je dit niet voorspellen hoe iemand reageert. Wel kun je zorgen dat je vooraf in een goede conditie bent: gezond eten, voldoende bewegen en sociale contacten onderhouden kunnen het risico op medische of psychische klachten na de dood van een geliefde verkleinen.  

Hoe veel mensen in Nederland hebben een gebroken hart syndroom?  

Precieze cijfers zijn niet bekend. Ook lang niet iedereen met een gebroken hart syndroom heeft medische hulp nodig. De meeste klachten verdwijnen vanzelf na rust. Het HAGA-ziekenhuis in Den Haag schat in dat er elke maand een paar mensen met een gebroken hart syndroom binnenkomen bij de spoedeisende hulp. Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam ziet dat 1 op de 100 mensen die zich in het ziekenhuis melden met een acuut hartinfarct, lijden aan een gebroken hart.  

Wat zeggen onderzoeken over het gebroken hart syndroom? 

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het gebroken hart syndroom. Onderzoek van de American Heart Association laat wel een jaarlijkse stijging zien van het aantal mensen dat zich in het ziekenhuis meldt met een gebroken hart syndroom. 88,3% van de patiënten zijn vrouw.