Rouw en depressie: hoe herken je het en wat kan je doen

Als je iemand uit je omgeving verliest, kan je hier nog jaren verdriet van hebben. Het maakt je somber en je hebt steeds minder zin om iets te doen. Als deze somberheid niet minder wordt, heb je misschien een depressie. Wij vertellen jou hoe je dit herkent en wat je kan doen.

Slapeloosheid, concentratieproblemen, afvlakken van emoties, geen plezier meer beleven aan de dingen die je doet, heel weinig of juist heel veel eten. Dit zijn voorbeelden van depressieve klachten die kunnen ontstaan na het verlies van een dierbare. Deze klachten kunnen tijdelijk zijn, maar als ze langer aanhouden beperken ze je in je socialen je werk en/of studie. In dit geval kun je te maken hebben met een depressie.

Symptomen van een depressie

In Nederland wordt een depressie vastgesteld aan de hand van de DSM-5, een handboek voor het vaststellen van psychische stoornissen. Als je van de volgende symptomen van minstens vijf last had, voor ten minste twee weken, dan heb je waarschijnlijk een depressie. Het gaat om deze symptomen:

  • Minder interesse voor activiteiten en minder plezier aan activiteiten, tijdens de hele dag en bijna elke dag.
  • Gewichtsverlies of gewichtstoename (zonder dat dit de bedoeling was), afname of toename van eetlust.
  • Niet (voldoende) kunnen slapen, te veel slaap nodig hebben.
  • Vermoeidheid of verlies van energie.
  • Het gevoel dat je waardeloos bent.
  • Minder energie om na te denken, je te concentreren en besluiteloos zijn.
  • Wanhopige gevoelens hebben, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord.
  • Je gejaagd of geremd voelen.

Lees hier het verhaal van François over depressie en rouw op Psychosenet.

Schakel hulp in

Denk jij aan de hand van deze symptomen dat je een depressie hebt? Neem dan contact op met de huisarts. Diegene kan jouw helpen bij het inschakelen van passende en professionele hulp. Op onze website vind je ook meer informatie over speciale rouwtherapie en lotgenotencontact. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen hebben wij verschillende rouwbehandelingen ontwikkeld voor mensen met complexe rouw.

Hoe steun ik iemand met rouw en een depressie?

Als er iemand in jouw omgeving rouwt en daardoor een depressie heeft kan je een aantal dingen doen. Bied bijvoorbeeld steun door iemand gevoelens te erkennen. Het helpt al als iemand weet dat jij er bent om tegen te praten en om gevoelens bij te uiten. Daarnaast kan je praktische steun aanbieden, zoals een keer koken voor iemand, helpen met de was doen of samen iets leuks doen. Sta ook klaar voor iemand tijdens de feestdagen, deze dagen zijn vaak extra lastig. Nodig iemand uit of of bel diegene even. Dat kan een lichtpuntje zijn op een lastige dag.

Vul de rouwmeter in

Merk je dat het rouwen niet goed lukt en je nog steeds last hebt van uitgestelde rouw? Vul dan de rouwmeter in, deze helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt. Die hulp kan variëren van een consult bij de huisarts, een online zelfhulpmodule of intensieve begeleiding door een therapeut. De rouwmeter is ontwikkeld door onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente.