Rouwmeter vertaald in het Oekraïens

Het verliezen van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. In de moeilijke periode die volgt, moet je leren omgaan met verlies en rouw. Voor iedereen die wil kijken of ze eventueel belang hebben bij professionele hulp, ontwikkelden we de Rouwmeter, deze rouwmeter is nu ook vertaald in het Oekraïens. Onderzoeker prof. dr. Paul Boelen en psycholoog Iryna Norkina vertellen er over.

Paul Boelen is hoogleraar klinische psychologie bij de Universiteit Utrecht, samen met Lonneke Lenferink van de Universiteit Twente nam hij het initiatief om de Rouwmeter in het Oekraïens aan te bieden. “De Rouwmeter wordt al een tijdje in het Nederlands aangeboden en deze is inmiddels honderden keren ingevuld. Niet lang na de start van de oorlog in Oekraïne en nadat veel Oekraïense mensen naar Nederland waren gekomen, kwamen wij op het idee om de Rouwmeter in het Oekraïens te vertalen en ook aan deze mensen aan te bieden. Met hulp van collega’s uit Oekraïne konden we de Rouwmeter snel vertalen en aanbieden via het platform van rouwbehandeling.nl.”

Bewust maken van rouwreacties

Volgens Paul Boelen is het belangrijk dat de Rouwmeter beschikbaar is in het Oekraïens. “Het geeft mensen die rouwen zicht op hun reacties, dat kan geruststellend werken. Maar het kan mensen er ook bewust van maken dat hun rouwreacties heel intens zijn en dat zij belang hebben bij enige vorm van ondersteuning. Hulpverleners kunnen ook gebruikmaken van de Rouwmeter, zij kunnen mensen aanraden om de Rouwmeter in te vullen en hen helpen met de uitkomst.”

Geruststelling

Psycholoog Iryna Norkina heeft in Lviv en Kiev gestudeerd en is sinds maart 2022 in Nederland, ook zij ziet het belang van de Rouwmeter in het Oekraïens. “In deze oorlog krijgen helaas veel Oekraïense mensen te maken met verlies en rouw. Eerder zochten ze hiervoor hulp in hun omgeving, maar tegenwoordig zie ik ook steeds meer mensen op zoek gaan naar wetenschappelijke en professionele informatie. Dit geeft ze inzicht in hoe ze rouwen en het stelt ze gerust als ze zien dat bepaalde reacties vaker voorkomen. In andere gevallen zet het mensen ertoe aan om hulp te zoeken voor het omgaan met hun rouw.”

Rouwmeter

De link voor de Oekraïense rouwmeter vind je hier.