Of jouw rouwperiode nu pas net begonnen is of niet, een dierbare verliezen komt hard aan. Je moet leren leven zonder partner, vader, moeder, broer, zus, kind of bijvoorbeeld een goede vriend(in). Soms overvalt het verdriet jou jaren later weer vanuit het niets, terwijl je dacht dat je het al verwerkt had. Misschien is het verdriet al die tijd nooit weggegaan. Of twijfel je juist of het wel klopt dat je er zo snel mee hebt leren leven. Hoe jij jouw rouwperiode ook beleeft, je kunt je soms afvragen of je ‘het wel goed doet’, hoe lang je mag rouwen of hoe lang rouw precies duurt.
Verloop van een rouwperiode
Een rouwperiode verloopt voor iedereen anders. Over het algemeen kunnen we in het rouwproces wel verschillende rouwfases onderscheiden. Al hebben wij het – net als Amerikaans rouwdeskundige William Worden – liever over rouwtaken, omdat ook het woord ‘fases’ onterecht vastomlijnde start- en eindpunten suggereert. Bovendien benadrukt de term ’taak’ dat een rouwende het rouwproces niet (alleen) hoeft te ondergaan, maar ook actief iets kan doen.
In gesprekken met nabestaanden en psychologen zien we vooral de volgende rouwtaken tijdens een rouwperiode naar voren komen:
- het verlies aanvaarden
- de pijn (door)voelen
- je aanpassen aan een leven zonder de overledene
- het verlies een plek geven
Volgens de theorie van William Worden doorloop je deze rouwtaken tijdens een rouwperiode bij voorkeur allemaal, maar niet in een vaste volgorde. Ook hoe lang je over elke rouwtaak doet, staat niet vast. Zo kun je de pijn wel willen voelen, maar hier moeite mee hebben omdat je – vanuit een overlevingsmechanisme – te hevige emoties onderdrukt. Of wil je jouw leven wel weer oppakken, maar voelt het bijvoorbeeld nog lange tijd als een te grote stap om weer aan het werk te gaan. Een rouwperiode doorloopt iedereen dus anders.
Wat kun je tijdens een rouwperiode verwachten?
Tijdens een rouwperiode kun je te maken krijgen met verschillende emoties. Naast verdriet kun je denken aan woede, depressie, ontkenning, schuldgevoel en ongeloof. Acceptatie komt vaak pas later. Maar ook als je het verlies al lijkt te hebben geaccepteerd, kun je opnieuw te maken krijgen met de eerder genoemde emoties. Voorop staat dat een rouwperiode door iedereen anders wordt beleefd.
Hoe lang duurt rouw? Moet het een jaar later anders voelen?
Een rouwperiode is voor iedereen anders. Op de vraag hoe lang rouw duurt, of hoe lang je ‘mag’ rouwen om bijvoorbeeld een partner, vader of kind, bestaat daarom geen eenduidig antwoord. Niet alleen hoe je rouw ervaart kan verschillen, maar ook hoe lang je ermee te maken hebt. Iedereen rouwt dus op een eigen manier en in een eigen tempo. De één ervaart rouw een paar jaar later nog precies hetzelfde, de ander heeft het verlies al snel een plek kunnen geven. Het is dan ook heel normaal als jij als nabestaande een kortere of langere rouwperiode ervaart dan iemand anders. Dus komen gevoelens van rouw een jaar later ineens weer bovendrijven? Dit hoort er allemaal bij en is niet meteen reden tot zorg.
Hulp tijdens een rouwperiode
Twijfel je toch of het rouwen wel goed gaat? Of vraag je je af of je hulp nodig hebt tijdens jouw rouwperiode? Dan kun je de rouwmeter raadplegen. Deze is ontwikkeld door onderzoekers van Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen. De rouwmeter is een zelftest die inzicht geeft in hoeverre je baat kan hebben bij professionele hulp gedurende jouw rouwperiode. Denk aan een consult bij je huisarts, een online zelfhulpmodule of therapeutische begeleiding. Goed om te weten is dat het invullen van de rouwmeter altijd een momentopname is. Als het verlies van jouw dierbare minder dan 12 maanden geleden plaatsvond, is het aan te raden de rouwmeter over een tijdje nog eens in te vullen. Tegen die tijd kun je de rouwperiode namelijk weer heel anders beleven.
Op onze pagina over omgaan met rouw lees je praktische tips die jou tijdens een rouwperiode kunnen helpen. Zoals het vinden van troost in fysieke handelingen (bijvoorbeeld sporten of schrijven). Of steun zoeken bij jouw omgeving, en hen vertellen waar je tijdens jouw rouwperiode behoefte aan hebt. Overige praktische adviezen en specialistische hulp vind je via onze homepage van rouwbehandeling.nl.