Emoties na (plotseling) overlijden van echtgenoot/partner
Misschien zag je het al een tijd aankomen, of gebeurde het juist sneller dan je kon beseffen. Plotseling of niet, het overlijden van een partner of echtgenoot brengt vaak een achtbaan aan emoties met zich mee. Alles wat je ooit samen deed, beleef je vanaf nu ineens alleen. Dit kan voor een grote leegte zorgen en voor intens verdriet. Daarnaast kun je te maken krijgen met ongeloof, woede, schuldgevoelens, angst, onmacht en lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn.
Maar ook de praktische gevolgen van het verlies van een partner kunnen jou zorgen baren en een gevoel van wanhoop geven. Hoe nu verder, nu je er ineens alleen voor staat? Red je het financieel wel? Kun je de kinderen wel in je eentje opvoeden? En hoe zit het met de rouwverwerking van de kinderen?
Heeft jouw partner een lang ziektebed achter de rug? Dan kun je behalve zware emoties ook opluchting ervaren. Misschien krijg je nu, na jaren mantelzorg, eindelijk weer ruimte om te doen waar jij zelf behoefte aan hebt.
Rouwverwerking bij een overleden echtgenoot of partner beleeft iedereen op een eigen manier. Maar wat je ook voelt na het overlijden van je echtgenoot of partner: het hoort bij het rouwproces en het mag er allemaal zijn.
Rouwverwerking om ex-partner/echtgenoot. Mag ik rouwen om een ex-partner?
Ook het overlijden van een ex-partner kan veel emoties losmaken. Ongeacht of je inmiddels gelukkig bent met iemand anders. Het (plotseling) overlijden van je ex-partner brengt bepaalde herinneringen naar boven, zeker als jullie samen veel hebben meegemaakt. Het is dan ook niet vreemd om te rouwen om een ex-partner die is overleden. Je hoeft je niet schuldig te voelen en je bent geen verantwoording schuldig. Ook als het rouwen om je ex-partner dubbel voelt. Als je het fijn vindt, kun je jouw verdriet bespreekbaar maken met jouw huidige partner of met een dierbare in jouw omgeving.