Rouwverwerking echtgenoot

Heb je te maken met een plotseling overlijden van jouw echtgenoot of partner? Dan kan het verlies je overweldigen. Daarnaast valt er met het overlijden van je wederhelft vaak veel zekerheid en houvast weg. Hoe ziet rouwverwerking na het verlies van een echtgenoot of partner eruit? Wat kun je verwachten aan emoties? En kun je bijvoorbeeld ook rouwen om een ex-partner die (plotseling) overlijdt?

Emoties na (plotseling) overlijden van echtgenoot/partner

Misschien zag je het al een tijd aankomen, of gebeurde het juist sneller dan je kon beseffen. Plotseling of niet, het overlijden van een partner of echtgenoot brengt vaak een achtbaan aan emoties met zich mee. Alles wat je ooit samen deed, beleef je vanaf nu ineens alleen. Dit kan voor een grote leegte zorgen en voor intens verdriet. Daarnaast kun je te maken krijgen met ongeloof, woede, schuldgevoelens, angst, onmacht en lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn.

Maar ook de praktische gevolgen van het verlies van een partner kunnen jou zorgen baren en een gevoel van wanhoop geven. Hoe nu verder, nu je er ineens alleen voor staat? Red je het financieel wel? Kun je de kinderen wel in je eentje opvoeden? En hoe zit het met de rouwverwerking van de kinderen?

Heeft jouw partner een lang ziektebed achter de rug? Dan kun je behalve zware emoties ook opluchting ervaren. Misschien krijg je nu, na jaren mantelzorg, eindelijk weer ruimte om te doen waar jij zelf behoefte aan hebt.

Rouwverwerking bij een overleden echtgenoot of partner beleeft iedereen op een eigen manier. Maar wat je ook voelt na het overlijden van je echtgenoot of partner: het hoort bij het rouwproces en het mag er allemaal zijn.

Rouwverwerking om ex-partner/echtgenoot. Mag ik rouwen om een ex-partner?

Ook het overlijden van een ex-partner kan veel emoties losmaken. Ongeacht of je inmiddels gelukkig bent met iemand anders. Het (plotseling) overlijden van je ex-partner brengt bepaalde herinneringen naar boven, zeker als jullie samen veel hebben meegemaakt. Het is dan ook niet vreemd om te rouwen om een ex-partner die is overleden. Je hoeft je niet schuldig te voelen en je bent geen verantwoording schuldig. Ook als het rouwen om je ex-partner dubbel voelt. Als je het fijn vindt, kun je jouw verdriet bespreekbaar maken met jouw huidige partner of met een dierbare in jouw omgeving.

Wat kan ik doen om het overlijden van mijn echtgenoot/partner te verwerken?

Er zijn een aantal dingen die jij kunt doen ter ondersteuning van jouw rouwverwerking als gevolg van een overleden echtgenoot.

Zo kan het opluchten om jouw verdriet te delen. Bijvoorbeeld in een gesprek met een dierbare of met lotgenoten. Maar dit kan ook in een brief die je schrijft aan jouw overleden partner/echtgenoot. Zo kun je kwijt wat je graag nog met hem of haar had gedeeld.

Daarnaast kan het fijn zijn afleiding te vinden in sociale contacten en activiteiten. Zo zorg je ervoor dat je in contact blijft met de buitenwereld, en dat de eenzaamheid niet de overhand krijgt.

Tegelijkertijd is het goed om jezelf de tijd te gunnen om het verlies te accepteren. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Heb je hier hulp bij nodig? Jouw huisarts kan jou verwijzen naar een therapeut die gespecialiseerd is in rouw.

Steun bij rouwverwerking na overlijden echtgenoot/partner

Je omgeving zal er alles aan willen doen om jouw verdriet weg te nemen. Helaas is dit niet mogelijk; zij kunnen de leegte die jouw echtgenoot of partner achterlaat niet vullen. Toch kun je na een (plotseling) overlijden van je echtgenoot of partner veel steun ervaren vanuit jouw naasten. Direct na het overlijden van je echtgenoot/partner, maar bijvoorbeeld ook op zijn/haar verjaardag of sterfdag.

Hoe graag jouw naasten je ook willen bijstaan, niet iedereen zal (direct) begrijpen waar jij behoefte aan hebt. Merk je dat iemand hierover twijfelt? Wees dan niet bang om aan te geven waar jij hulp bij kunt gebruiken. Of wanneer je bijvoorbeeld even alleen wil zijn of juist een luisterend oor nodig hebt.

Heeft iemand in jouw omgeving te maken met rouwverwerking na een overleden echtgenoot of partner? Hier lees je wat iemand zoal kan ervaren in deze moeilijke tijd. Een telefoontje of een kaartje met ‘sterkte’ is al een mooie vorm van steun. Ook langsgaan om te zien of iemand zich redt, kan erg worden gewaardeerd. Evenals het bieden van een luisterend oor en (vrijblijvende) praktische hulp. Het kan per moment en per persoon verschillen waar behoefte aan is. Twijfel je hoe jij kunt helpen? Dan kun je dit ook altijd vragen.