Verdrietige inzichten
“Ook bracht zelf ouder worden mij nieuwe inzichten. De geboorte van mijn dochtertje en zoontje veranderde alles. Plots ben je geen kind meer, maar een ouder. Je staat opnieuw stil bij alles wat je jeugd gevormd heeft. Je krijgt een kans het op je eigen manier te doen, maar je spiegelt ook met je eigen jeugd. Dit mentale pad bewandelen is niet alleen maar leuk. Het brengt ook verdrietige inzichten.
“De hele dag alleen met Lego willen spelen staat voor mij symbool voor de hulp die ik (niet) kreeg bij het rouwen om de dood van mijn zusje. Die hulp was er maar weinig of niet. Mijn ouders waren druk met hun eigen verdriet. En ik met het mijne. Er was geen gevoel van samenzijn in ons gezin en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Het andere inzicht is dat ik moeite heb om me te hechten en binden. En dat heb ik moeten accepteren.”
Een door jezelf gecreëerde bubbel
“Die dag 34 jaar geleden heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik ben een extravert persoon en vind het leuk nieuwe mensen te leren kennen, maar ik ben ook het liefst dagen achter elkaar alleen. Pas sinds een jaar of twee snap ik waarom. Als je alleen bent, kan je niemand verliezen. Geen ouders om je heen die ruzie maken. Alleen zijn is veilig. Je leeft tijdelijk in een door jezelf gecreëerde bubbel. Het is een patroon geworden dat lastig is te veranderen, omdat het zo diep in wie ik als persoon ben zit.”
Een luisterend oor
“Ik wens ieder broertje of zusje de hulp toe die ik als kind zo hard nodig had. Een luisterend oor of contact met een lotgenoot. Je kan de pijn van een kind dat net een broertje of zusje heeft verloren, niet verzachten. Maar de manier waarop je met die pijn leert omgaan, is bepalend voor je leven en misschien wel een van de kostbaarste dingen die je aan een kind kan meegeven.”