Een dierbare op de sterfdag herdenken

Een overledene op zijn of haar sterfdag herdenken kan heel fijn zijn. Tegelijkertijd is het vaak een emotionele dag. Soms zelfs een te pijnlijke herinnering aan het verlies. Met welke emoties kun je te maken krijgen? En hoe kun je de pijnlijke herinnering van een sterfdag omzetten in een mooie manier om jouw dierbare te herdenken?

Iemand op zijn/haar sterfdag herdenken

De sterfdag van een dierbare – bijvoorbeeld van je vader, moeder of kind – kan enorm confronterend zijn. Zeker het eerste jaar na het verlies. Ineens is daar weer die datum dat jouw leven plotseling op zijn kop stond. De dag waarna het leven nooit meer hetzelfde was. Heel logisch dat een sterfdag verschillende emoties in je losmaakt.

Omdat het rouwproces voor iedereen anders verloopt, en de fases van rouw elkaar onwillekeurig kunnen afwisselen, kan een sterfdag ook jaren later nog heel lastig zijn. Zelfs als iemand al jaren geleden is overleden kan het verlies op die dag plotseling weer even rauw voelen als in het begin. Je kunt te maken krijgen met intens verdriet, maar ook emoties als woede en angst kunnen weer de kop opsteken.

Om de pijnlijke herinnering van de sterfdag te verzachten, kun je de overledene herdenken op een manier die voor jou fijn voelt. Zo creëer je ruimte voor mooie herinneringen en help je jezelf in het aanvaarden van het verlies.

Wat kan je doen op een sterfdag?

Er zijn verschillende manieren om iemand op zijn of haar sterfdag te herdenken. Net als op een verjaardag na iemands overlijden, is de invulling die jij geeft aan iemands sterfdag helemaal aan jou. En vaak afhankelijk van de relatie die je had tot de overledene.

Is bijvoorbeeld jouw vader of moeder overleden? Dan kan het fijn zijn hem of haar te herdenken door op de sterfdag samen met familie herinneringen op te halen. Ook kun je op de sterfdag persoonlijke teksten aan je moeder of vader schrijven, en deze eventueel bij het graf voorlezen en/of achterlaten. Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden? Online zijn voor een sterfdag verschillende quotes te vinden die toepasselijk zijn.

De sterfdag van een kind kun je eveneens op verschillende manieren invullen. Zo kan het fijn zijn het graf te bezoeken en te versieren. Alleen, of bijvoorbeeld samen met familie en vriendjes/vriendinnetjes van het kind. Zijn er broers en/of zussen in beeld? Een terugkerend ritueel op de sterfdag van hun broer(tje) of zus(je) geeft vaak veel houvast.
Ook als een kindje de geboorte niet gered heeft, kan het verlies voor ouders nog elk jaar pijnlijk zijn. Een ritueel om het kindje te herdenken kan steun geven. Bijvoorbeeld met het aansteken van een kaarsje of een bezoek aan de gedenksteen.

Als de herinnering aan het verlies niet te confronterend is, kun je iemand op zijn of haar sterfdag ook herdenken door de plek van het overlijden te bezoeken. Bijvoorbeeld als jouw dierbare in het verkeer is omgekomen.

Sommige mensen in je omgeving zullen zich onbedoeld niet bewust zijn van de sterfdag van jouw dierbare. Heb je behoefte aan steun of juist rust? Wees niet bang om dit aan te geven. Zo kunnen anderen rekening houden met wat jij deze dag nodig hebt.

Hoe steun ik iemand op een sterfdag van een dierbare?

Heeft iemand in jouw omgeving te maken met de sterfdag van een dierbare? Meestal wordt een berichtje, belletje of kaartje waarin je iemand sterkte wenst op de sterfdag al enorm gewaardeerd. Maar je kunt ook denken aan het (laten) maken van een herinnering aan de overledene, iets dat helpt om iemand op de sterfdag (en op andere dagen) te herdenken. Zoals een hangertje met een foto of een herinneringskaars. Wil je daarnaast graag praktische hulp bieden? Vraag dan vrijblijvend waar behoefte aan is.

Steun je graag een kind op de sterfdag van zijn/haar overleden moeder of vader? Hier vind je 10 tips om de rouwverwerking van een kind bij te staan.