Verjaardag na overlijden

De eerste verjaardag van een dierbare na zijn/haar overlijden kan erg confronterend en emotioneel zijn. Net als een eerste eigen verjaardag zonder overleden dierbare. Hoe kun je hiermee omgaan? Welke emoties kun je ervaren? En wat kun je als nabestaande doen om iemand op zo’n dag te herdenken?

Eerste verjaardag na overlijden

De eerste keer dat een overledene jarig is, is vaak een emotionele aangelegenheid. Maar ook een verjaardag van jezelf zonder een overleden dierbare kan erg moeilijk zijn. Bijvoorbeeld jouw eerste verjaardag zonder overleden moeder, vader of partner.

Wiens verjaardag het ook is, op zo’n dag kan het gemis harder binnenkomen dan op andere dagen. Een gebruikelijke traditie voelt ineens anders en incompleet. Vrolijkheid door een fijne herinnering kan ineens plaatsmaken voor intens verdriet. Je kunt je leeg voelen, alleen en/of boos. Misschien ervaar je deze dag zelfs wel lichamelijke klachten. Wat je ook voelt: weet dat alles er mag zijn. Het hoort allemaal bij het rouwproces.

Hoe lang een verjaardag na het overlijden nog lastig blijft, is per persoon verschillend. Hier staat – net als voor het gehele rouwproces – geen tijd voor. En het is dan ook logisch dat elke verjaardag weer opnieuw confronterend kan zijn. Wel zien we dat het vaker meemaken van dit soort speciale dagen meestal juist helpt om het verlies te aanvaarden.

Herdenking op de verjaardag van een overledene

Om een overleden dierbare in ere te houden, vinden veel mensen het fijn om elk jaar even bewust bij hem of haar stil te staan. Meestal op de dag dat de overledene jarig zou zijn geweest. Maar je kunt iemand ook op de sterfdag herdenken. Zo’n herdenking kun je op verschillende manieren invullen.

Veel nabestaanden vinden het fijn om een dierbare te herdenken met een terugkerend ritueel. Bijvoorbeeld door af te spreken op de plek waar de as is uitgestrooid. Door een bloemetje te brengen bij het graf en het graf schoon te maken. Of door samen te komen op een plek waar de overledene altijd graag kwam.

Je kunt hierbij gezamenlijk herinneringen ophalen, juist even samen stil zijn of per persoon een eigen invulling geven aan het moment. Zo kun je, bijvoorbeeld op de eerste verjaardag na het overlijden, een gedicht voorlezen.

Een herdenking hoeft niet altijd alleen maar verdrietig te zijn. Soms voelt het juist goed om ter ere van de overleden dierbare een feest te geven, omdat hij of zij dit graag had gewild. Ook hoeft een herdenking niet altijd groots te worden aangepakt. Als het bijvoorbeeld fijner voelt om het klein te houden, kan het aansteken van een kaarsje al steunend zijn. Het is aan jou/jullie om er een invulling aan te geven die goed voelt. Hetzelfde geldt voor de manier waarop je iemand op zijn/haar sterfdag wil herdenken.

Hoe steun ik iemand op een verjaardag na overlijden?

Ook als buitenstaander kan het lastig zijn om te weten hoe je een naaste steunt op speciale dagen. Bijvoorbeeld op de eerste verjaardag na het overlijden. Dit is heel menselijk. Wat je altijd kunt doen is iets van je laten horen. Een klein berichtje waarin je aangeeft dat je aan iemand denkt, kan al veel steun geven. Daarnaast kun je een luisterend oor bieden of jouw hulp aanbieden in de vorm van een boodschap of het koken van een maaltijd.

Misschien twijfel je of iemand wel op steun zit te wachten op de dag dat een overledene jarig is. Wil je graag iets doen, maar weet je niet waar behoefte aan is? Wees dan niet bang om hiernaar te vragen.

Gaat het om een kind dat je wilt steunen? Bijvoorbeeld op de verjaardag van zijn/haar overleden moeder of vader? In een eerder artikel deelden we 10 tips om de rouwverwerking van een kind bij te staan.