Rouw en kinderen: wanneer een kind een dierbare verliest, kan het rouwproces ingewikkeld zijn. De onverwachtheid en willekeur maken het soms extra moeilijk. Sommige kinderen kunnen zich nog heel lang na het overlijden verdrietig, boos of bang voelen. Hierdoor kunnen ze het moeilijk krijgen op school, thuis, met vrienden of bij hun bijbaantje.
In Nederland zijn er jaarlijks naar schatting honderden kinderen die een dierbare verliezen in het verkeer. Dat kan zijn een ouder, broer, zus of beste vriend of vriendin. De impact van het verlies is vaak groot. Voor jonge nabestaanden kan het heel moeilijk zijn om het leven weer op te pakken. Misschien dat onze adviezen kunnen helpen.
De rouwmeter voor kinderen is een zelftest, waarvan de uitkomsten je inzicht geven in hoeverre jouw kind wel of geen professionele hulp kan gebruiken bij het rouwproces. De rouwmeter voor kinderen is ontwikkeld door Fonds Slachtofferhulp in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Twente, Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen.
Er is nog weinig bekend over de problemen die kinderen kunnen ervaren die een dierbare hebben verloren door een verkeersongeval. Terwijl dit heel belangrijk is om de juiste hulpverlening voor ze te kunnen ontwikkelen. Daarom doen we hier wetenschappelijk onderzoek naar. Zo kunnen mogelijke problemen snel worden herkend en kunnen deze kinderen zo goed mogelijk worden geholpen.
Kinderen gaan anders met het verdriet dan volwassenen wanneer ze een dierbare verliezen. Er is nog te weinig bekend over wat kinderen nodig hebben, om hun leven weer op te pakken. Lynn, inmiddels 22, deelt met ons haar verhaal over waar zij als kind tegenaan liep, toen haar oudere broer overleed door een motorongeluk.
Maaike verloor haar 12-jarige broertje bij een verkeersongeval. Ze merkte dat de hulpverlening vooral gericht was op haar ouders en minder op het verdriet van de kinderen. Daarom besloot ze mee te doen aan het onderzoeksproject voor rouw bij kinderen: TrafVic Kids. “Ik vond dat heel belangrijk om te doen, de hulp voor kinderen kan namelijk nog wel beter.”