Rouw na moord

Het overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je als mens kunt meemaken. Wanneer een familielid of partner overlijdt door moord of doodslag kan het rouwproces nog ingewikkelder zijn. Dit vraagt om een specifieke behandeling. Lees hier wat je kunt doen.


Hoe ga je verder?

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Rouw gaat vaak gepaard met heftige gevoelens van verdriet en verlangen naar de overledene. Daarnaast hebben veel mensen te maken met vermoeidheid en slapeloosheid. Toch wil je verder gaan. Maar hoe? Misschien dat onze algemene adviezen voor rouw je kunnen helpen.

Loop je vast?

Jouw dierbare is door iemand anders (opzettelijk) om het leven gebracht. Dat is moeilijk te verwerken. Je wordt eigenlijk dubbel getroffen door het verlies en door de traumatische gebeurtenis. Daardoor heb je misschien ook nog gevoelens van boosheid, angst, schuld en wraak. Of krijg je te maken met politieonderzoeken, een moeilijke rechtszaak en aandacht van de media. Dit alles is voor het brein vaak simpelweg te veel. Je kunt hierdoor last krijgen van langdurige rouwklachten: complexe rouw.

Twijfel je of je hulp nodig hebt? Doe de rouwmeter

De rouwmeter TGI-SR+ helpt je om te beoordelen of je baat hebt bij professionele hulp. Dat kan zijn van de huisarts, gespecialiseerde online ondersteuning of hulp van een therapeut. Omdat het rouwproces vaak grillig verloopt, is het goed om de rouwmeter of verschillende momenten in te vullen en steeds opnieuw ‘in te checken’ hoe het gaat.

Online zelfhulpmodule

Wanneer een dierbare plotseling van je wordt afgenomen door een moord, kan het rouwproces behoorlijk ingewikkeld zijn. Misschien heb je moeite om dagelijkse bezigheden weer op te pakken en ‘normaal’ te functioneren. Het kan zijn dat het rouwen eigenlijk je leven blijft beheersen. En dat een ‘normaal’ leven nog heel ver weg lijkt. Herken je je hierin? Dan kan een online zelfhulpmodule je misschien helpen.

Therapie

Fonds Slachtofferhulp steunt het Netwerk Traumatisch Verlies. Dit is een netwerk van psychologen door heel Nederland die gespecialiseerd zijn in rouw na moord en doodslag. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelden zij een effectieve specialistische behandelmethode voor nabestaanden van slachtoffers van geweldsmisdrijven. De aangesloten therapeuten hebben ervaring met het behandelen van nabestaanden die iemand door een gewelddadige oorzaak hebben verloren.

Het verhaal van Wanda en Jacques Beemsterboer

De dochter van Wanda en Jacques Beemsterboer, Nadine, werd in 2006 door haar ex-vriend om het leven gebracht. Een diepschokkende gebeurtenis, die onuitwisbare sporen nalaat op het gezin. Wanda en Jacques vertellen welke impact dit heeft op hun leven, maar ook wat het hen heeft gebracht.

Onderzoek Rouw na moord

De behandelmethode kwam tot stand na een wetenschappelijk onderzoek van de RUG, dat werd uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Jos de Keijser. De Keijser en collega’s onderzochten complexe rouwklachten en posttraumatische stressklachten bij nabestaanden van moordslachtoffers. Gedurende het onderzoek ontwikkelden ze een psychologische behandeling. Deze werd vervolgens getest op mensen die leden aan complexe rouwklachten en PTSS na een moord op een dierbare.

Els verloor haar man door een roofoverval

“Of hij trots op me zou zijn? Ik denk het wel ja, maar eigenlijk maakt het niet uit. Ik doe wat ik doe.” Het typeert de nuchtere reactie van Els Lokker op de twee minuten die haar leven veranderden en de jaren daarna waarin ze moest zien te leven met het verlies van haar man Ruud Stratmann. “Mijn emoties bewaar ik voor wanneer ik alleen ben. Ik moet toch door. Maar ik mis Ruud nog elke dag.”

Praktische tips

Wil je praktische tips ontvangen hoe je om kunt gaan met het verlies van een dierbare? Bestel hier het boekje ‘Rouw, hoe ga je verder na het overlijden van een dierbare?’, samengesteld door Fonds Slachtofferhulp en Jos de Keijser van Rijksuniversiteit Groningen en Paul Boelen van Universiteit Utrecht.