Rouwtherapie na een ramp

Wanneer je vastloopt in het rouwproces is het raadzaam om contact op te nemen met een therapeut. Een therapeut kan jou begeleiden tijdens het rouwproces. Het kan fijn zijn om in vertrouwen je gedachten en gevoelens te delen met een professional die ervaring heeft met het begeleiden van mensen na een ingrijpende verliessituatie.


Wat doet een therapeut?

Samen met de therapeut stel je aan het begin van de behandeling doelen op die aansluiten bij jouw situatie. Een voorbeeld van een doel is: Na afloop van de behandeling hoop ik weer plezier te beleven aan mijn hobby’s. Een therapeut gaat met jou op zoek naar gedachten, gevoelens of gedrag die jouw doelen in de weg staan. Bijvoorbeeld wanneer jij niet meer plezier beleeft aan activiteiten die jou voorheen wel voldoening gaven, kan het helpen om met een therapeut een plan te maken om stapje voor stapje weer activiteiten te gaan ondernemen. Wanneer jij je schuldig voelt na het verlies, kan het helpen om samen met de therapeut te onderzoeken of deze gedachte waar en kloppend is. Door dit samen uit te pluizen kun je belemmerende gedachten uitdagen en ombuigen naar meer helpende gedachten.

Voor wie is de therapie geschikt?

De behandeling is geschikt voor (volwassen) nabestaanden die een dierbare zijn verloren door een ramp en vastlopen in het rouwproces. Start niet te snel na het overlijden met een psychologische behandeling. Dit kan namelijk het natuurlijke herstel na een overlijden in de weg staan. Ongeveer 6 tot 12 maanden na een overlijden is het tijdscriterium waarop een behandeling voor rouwverwerking van start kan gaan.

Hoe lang duurt therapie?

De duur van de behandeling kan variëren. Het is gebruikelijk dat een behandeling bestaat uit minimaal 8 wekelijkse sessies van circa een uur.

 

Vergoeding

Via de huisarts word je verwezen naar een therapeut uit het Netwerk Traumatisch Verlies.

Vergoeding van therapie bij één van de therapeuten uit het Netwerk Traumatisch Verlies hangt van je zorgverzekering en de contracten die de desbetreffende therapeut heeft afgesloten met zorgverzekeraars. Met een verwijzing van de huisarts voor psychologische hulp geldt dat je altijd een eigen risico betaalt. Wanneer de therapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan wordt alle zorg m.u.v. eigen risico vergoed door zorgverzekering. Indien therapeut geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan wordt een gedeelte (circa 75%) van de zorg (m.u.v. eigen risico vergoed) door de zorgverzekering.

Zelfhulpmodule

Voor mensen die een dierbare zijn verloren door de MH17 vliegramp bieden wij hulp via een online zelfhulpmodule. Het volgen van deze module kost je € 49,95. De module wordt aangeboden door het e-Healthplatform Gezondeboel. Je kunt daar een account aanmaken en de zelfhulpmodule volgen. Vervolgens blijf je altijd kosteloos toegang houden tot deze module.

Vind een therapeut

Er zijn therapeuten door het hele land. Hieronder vind je een lijst met locaties.

Laden ...
Radius: Km

DE WEG VRAGEN

Gebruik mijn locatie naar de dichtstbijzijnde Service Provider te vinden in de buurt van me

Description

Gevonden therapeuten: 0 PRINT

Winkelrichting: