Rouw zonder afscheid

Het overkwam veel mensen in coronatijd: je verliest een dierbare en kunt niet goed afscheid nemen. Een troostende omhelzing, de hand vasthouden, een mooie begrafenis: het kon niet of nauwelijks. Deze omstandigheden kunnen leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en eenzaamheid die de rouw blokkeren.


Hoe ga je verder?

Hoe moet je rouwen? Er zijn geen regels hoe je het verlies van jouw dierbare verwerkt. Rouw gaat vaak gepaard met heftige gevoelens van verdriet, gemis en verlangen naar de overledene. Ook hebben veel mensen last van slapeloosheid en vermoeidheid. Toch wil je verder gaan. Maar hoe? Misschien dat onze algemene adviezen voor rouw je kunnen helpen.

Loop je vast?

Wanneer je geen afscheid hebt kunnen nemen van jouw dierbare, is het vaak moeilijk om te rouwen. Je kunt hierdoor last krijgen van langdurige rouwklachten: complexe rouw. Kijk hier hoe je dit op tijd kunt herkennen.

Twijfel je of je hulp nodig hebt?

De rouwmeter TGI-SR+ helpt je om te beoordelen of je baat hebt bij professionele hulp. Dat kan zijn van de huisarts, gespecialiseerde online ondersteuning of hulp van een therapeut. Omdat het rouwproces vaak grillig verloopt, is het goed om de rouwmeter op verschillende momenten in te vullen en steeds opnieuw ‘in te checken’ hoe het gaat.

Online zelfhulmodule

Is jouw dierbare overleden tijdens de coronacrisis (ongeacht de doodsoorzaak) en merk je dat je moeite blijft houden om het leven weer op te pakken? Dan kan de online zelfhulpmodule je misschien helpen. Je vindt hier alle informatie hierover.

Onderzoek

Momenteel voeren wij een onderzoek uit naar de effecten van een begeleide online rouwbehandeling bij volwassenen van wie een dierbare is overleden tijdens de coronacrisis. Het betreft een online rouwtherapie mét online begeleiding van een therapeut. Aanmelding hiervoor is niet meer mogelijk. Nadat de resultaten bekend zijn gemaakt, wordt de rouwbehandeling algemeen beschikbaar gesteld via onder andere deze website.

Rouwen in coronatijd “Je hebt een soort gat in je sociale steun”

Een dierbare verliezen is ongelofelijk moeilijk. Nog moeilijker is rouwen in coronatijd, wanneer je niet goed afscheid kunt nemen. Elisa (38) kan erover meepraten. Ze verloor plotseling haar vader Geert tijdens een vakantie op Lanzarote, toen de eerste lockdown in Europa alle deuren sloot.

Praktische tips

Wil je praktische tips ontvangen hoe je om kunt gaan met het verlies van een dierbare? Bestel hier het boekje ‘Rouw, hoe ga je verder na het overlijden van een dierbare?’, samengesteld door Fonds Slachtofferhulp en Jos de Keijser van Rijksuniversiteit Groningen en Paul Boelen van Universiteit Utrecht.

“De therapie heeft me veel inzichten gegeven. Een stuk van mijn boosheid is weg, ik accepteer nu beter wat ons overkomen is. Het verdriet en gemis zijn niet weg, maar de scherpe randjes zijn er een beetje vanaf.”

Elisa verloor haar vader in coronatijd en kon geen afscheid nemen zoals ze graag gewild had. Lees hier haar verhaal