Rouwbehandelingen

Soms loop je vast in het rouwproces, dat noemen we ook wel complexe rouw. Specialistische hulp kan hierbij helpen. Rijksuniversiteit Groningen en Fonds Slachtofferhulp hebben samen verschillende rouwbehandelingen ontwikkeld voor mensen met complexe rouw. Hier vind je meer informatie over deze behandelingen, die passen bij verschillende situaties.

Rouw na verkeersongeval

Wanneer je een dierbare verliest door een verkeersongeval, kan het rouwproces ingewikkeld zijn. De onverwachtheid en willekeur maken het extra moeilijk. Daarnaast kun je last hebben van intense gevoelens van boosheid of wraak, wanneer een ander schuld heeft aan het ongeluk.

Rouw na moord

Het overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je als mens kunt meemaken. Wanneer een familielid of partner overlijdt door moord of doodslag kan het rouwproces nog ingewikkelder zijn. Dit vraagt om een specifieke behandeling. Lees hier wat je kunt doen.

Rouw zonder afscheid

Het overkwam veel mensen in coronatijd: je verliest een dierbare en kunt niet goed afscheid nemen. Een troostende omhelzing, de hand vasthouden, een mooie begrafenis: het kon niet of nauwelijks. Deze omstandigheden kunnen leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en eenzaamheid die de rouw blokkeren.

Leven met vermissing

In de meeste gevallen worden vermiste personen binnen een paar dagen teruggevonden. Maar wanneer dit niet het geval is, komen de achterblijvers terecht in een nachtmerrie die maar niet lijkt op te houden. Je vraagt je voortdurend af wat er is gebeurd, waar diegene nu kan zijn. Je wordt heen en weer geslingerd tussen hoop- en wanhoop, schuld en woede. En tegelijkertijd is er het voortdurende verdriet.

Rouw en kinderen

Rouw en kinderen: wanneer een kind een dierbare verliest, kan het rouwproces ingewikkeld zijn. De onverwachtheid en willekeur maken het soms extra moeilijk. Sommige kinderen kunnen zich nog heel lang na het overlijden verdrietig, boos of bang voelen. Hierdoor kunnen ze het moeilijk krijgen op school, thuis, met vrienden of bij hun bijbaantje.

Rouw na zelfdoding

Het verliezen van een dierbare door zelfdoding is een van de heftigste gebeurtenissen in iemands leven. Waarom is het gebeurd? Kon je het voorkomen? Dat zijn vragen die misschien wel door je hoofd gaan. En hoe kun je je leven weer oppakken? Een online zelfhulpmodule helpt je om op een laagdrempelige manier om te gaan met dit grote verlies.

Rouw na een ramp

Het overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je als mens kunt meemaken. Wanneer een familielid of partner overlijdt door een ramp, zoals de MH17-ramp, kan het rouwproces nog ingewikkelder zijn. Dit vraagt om een specifieke behandeling. Lees hier wat je kunt doen.

“Soms denk je: nu moet het toch wel eens over zijn. Of word je onzeker over jezelf. Doe ik het wel goed? Hoort het wel zo? En ga je vergelijken met hoe anderen het doen. Vaak weet je ook helemaal niet hoe jouw reacties gaan zijn, wat je gaat voelen of wat je nodig hebt. Het overkomt je. En je moet naar je eigen gevoel luisteren.”

Anne Nieuwenhuis verloor haar vader op jonge leeftijd na een lang ziektebed.