Niet alle rouw verloopt vanzelf. Soms loop je vast in het rouwproces. We noemen dat ook wel complexe rouw. Speciale rouwtherapie of lotgenotencontact kan dan helpen. Rijksuniversiteit Groningen en Fonds Slachtofferhulp hebben samen met een netwerk van psychologen en nabestaanden verschillende specifieke rouwbehandelingen ontwikkeld voor mensen met complexe rouw. Hier vind je rouwtherapieën die passen bij verschillende situaties.
Sommige mensen krijgen na het overlijden van een dierbare te maken met complexe rouw. In dit artikel leggen we je alles uit over wat complexe rouw precies is, hoe je dit herkent en in welke context complexe rouw vaker voorkomt.
Sommige mensen lopen vast in hun rouwproces en hebben behoefte aan gesprekken met een psycholoog. Het landelijk opererende Netwerk Traumatisch Verlies biedt hiervoor een speciale therapie aan. De aangesloten therapeuten hebben ervaring met het behandelen van nabestaanden die iemand door een verkeersongeval hebben verloren.
Wanneer je vastloopt in het rouwproces is het raadzaam om contact op te nemen met een therapeut. Een therapeut kan jou begeleiden tijdens het rouwproces. Het kan fijn zijn om in vertrouwen je gedachten en gevoelens te delen met een professional die ervaring heeft met het begeleiden van mensen na een ingrijpende verliessituatie.
Sommige mensen lopen vast in hun rouwproces en hebben behoefte aan gesprekken met een psycholoog. Het landelijk opererende Netwerk Traumatisch Verlies biedt hiervoor een speciale therapie aan. De aangesloten therapeuten hebben ervaring met het behandelen van nabestaanden die iemand door een gewelddadige oorzaak hebben verloren.
Sommige mensen vinden steun bij naasten of lotgenoten. Maar als je behoefte hebt aan meer ondersteuning, is er ook gespecialiseerde hulp. Rijksuniversiteit Groningen heeft een landelijk psychologennetwerk opgericht. Een behandelaar in jouw eigen regio kan je helpen door het complexe proces dat achterblijvers van vermisten doormaken.