Header Secundary half test

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum



  • 0643424244

    Hulp nodig

Hoe zit het met je rechten als slachtoffer?

Wat vindt Fonds Slachtofferhulp?
Stelling 1: Je zou een compensatie moeten krijgen als je rechten niet worden nageleefd

Eens, jouw rechten als slachtoffer zijn op papier goed geregeld. Maar in de praktijk gaat het nog wel eens mis. Dat komt omdat er voor de verschillende betrokkenen, zoals de politie of het Openbaar Ministerie geen consequenties zijn als ze jouw rechten niet naleven. Consequenties kunnen bijvoorbeeld sancties zijn, voor de partij die rechten schendt. Of compensatie voor benadeelde slachtoffers. Een goede stok achter de deur is een onafhankelijke autoriteit – een Ombudsman of Slachtoffercommissaris - die toeziet op die naleving.

Stelling 2: Slachtoffers hebben te veel rechten

Oneens, de hoeveelheid rechten is niet relevant. Het échte probleem is dat de rechten in de praktijk niet overal hetzelfde worden nageleefd. En dat er geen consequenties bestaan voor niet-naleving van de rechten. Slachtofferrechten zijn dus te vrijblijvend. Daarom is het belangrijk dat alle partijen weten waar de verantwoordelijkheid van de overheid, van private partijen en het individu ligt. Dan weet je als slachtoffer ook waar je op kunt rekenen.

Wat vinden de politieke partijen?