Rouw na een ramp

Het overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je als mens kunt meemaken. Wanneer een familielid of partner overlijdt door een ramp, zoals de MH17-ramp, kan het rouwproces nog ingewikkelder zijn. Dit vraagt om een specifieke behandeling. Lees hier wat je kunt doen.


Hulp voor nabestaanden MH17-ramp

Het nu lopende MH17 strafproces kan rouwproblemen aanwakkeren. Welke hulp je nodig hebt, hangt af van hoe complex je klachten zijn. De gespecialiseerde therapeuten van het Netwerk Traumatisch Verlies hebben ervaring met het behandelen van nabestaanden met complexe rouw na de ramp.

Er kan een wachtlijst zijn. Een online zelfhulp module kan ook uitkomst bieden. Om direct klachten te verminderen, of als overbrugging tot een gespecialiseerde behandeling. De online module ‘rouw na moord’ is het best geschikt en is ontwikkeld door dezelfde experts die de behandeling ontwikkeld hebben voor de therapeuten van het Netwerk Traumatisch Verlies.

De online module rouw na moord is beschikbaar via het e-Healthplatform Gezondeboel. Je kunt daar een account aanmaken en de zelfhulpmodule volgen. De kosten zijn € 49,95.

Hoe ga je verder?

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Rouw gaat vaak gepaard met heftige gevoelens van verdriet en verlangen naar de overledene. Daarnaast hebben veel mensen te maken met vermoeidheid en slapeloosheid. Toch wil je verder gaan. Maar hoe? Misschien dat onze algemene adviezen voor rouw je kunnen helpen.

“We hadden nog niet eens gehuild. Daar werden we ook wel onzeker van. Dan denk je: ‘doe ik het wel goed, dat rouwen?'”

Mirjam Ploeg verloor haar ouders en broertje bij de MH17-ramp

Loop je vast?

Jouw dierbare is door een ramp om het leven gekomen. Dat is moeilijk te verwerken. Je wordt eigenlijk dubbel getroffen door het verlies en door de plotselinge en traumatische gebeurtenis. Daardoor heb je misschien ook nog gevoelens van boosheid, angst, schuld en wraak. Of krijg je te maken met aandacht van de media en een rechtszaak. Dit alles is voor het brein vaak simpelweg te veel. Je kunt hierdoor last krijgen van langdurige rouwklachten: complexe rouw.

Twijfel je of je hulp nodig hebt? Vul een rouwmeter in

De rouwmeter TGI-SR+ helpt je om te beoordelen of je baat hebt bij professionele hulp. Dat kan zijn van de huisarts, gespecialiseerde online ondersteuning of hulp van een therapeut. Omdat het rouwproces vaak grillig verloopt, is het goed om de rouwmeter of verschillende momenten in te vullen en steeds opnieuw ‘in te checken’ hoe het gaat.

Online zelfhulpmodule

Wanneer een dierbare plotseling van je wordt afgenomen door een ramp, zoals bijvoorbeeld de MH17-ramp, kan het rouwproces behoorlijk ingewikkeld zijn. Misschien heb je moeite om dagelijkse bezigheden weer op te pakken en ‘normaal’ te functioneren. Het kan zijn dat het rouwen eigenlijk je leven blijft beheersen. En dat een ‘normaal’ leven nog heel ver weg lijkt. Herken je je hierin? Dan kan een online zelfhulpmodule je misschien helpen.

Rouwtherapie na ramp

Fonds Slachtofferhulp steunt het Netwerk Traumatisch Verlies. Dit is een netwerk van psychologen door heel Nederland die gespecialiseerd zijn in onder andere rouw na een ramp. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelden zij een effectieve specialistische behandelmethode voor onder andere nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp. De aangesloten therapeuten hebben hierdoor ervaring met het behandelen van nabestaanden die iemand door een ramp hebben verloren.

Onderzoek impact rechtszaak MH17 nabestaanden

In maart 2020 is de rechtszaak begonnen tegen de verdachten die (mede-)verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17. Voor de nabestaanden van de 193 Nederlandse slachtoffers kan dit allerlei soorten reacties teweegbrengen, waaronder erkenning/genoegdoening, maar ook secundaire traumatisering. Tot op heden is weinig kennis beschikbaar over de impact van een rechtszaak op nabestaanden. Het vergroten van kennis op dit gebied is van belang voor het verbeteren van gepaste psychosociale en juridische hulp aan nabestaanden.

Onderzoek hulpverlening na MH17-ramp

In opdracht van Fonds Slachtofferhulp is uitgebreid onderzoek gedaan naar de hulpverlening na de MH17 ramp. Veel ging goed, maar er zijn ook verbeterpunten. Lees hier de belangrijkste resultaten van het onderzoek.

In onderstaande documentaire van NOS Stories over de MH17 vliegramp heeft onderzoeker Lonneke Lenferink verteld over rouw en de uitkomsten van het onderzoek dat mede is gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp.

Praktische tips

Wil je praktische tips ontvangen hoe je om kunt gaan met het verlies van een dierbare? Bestel hier het boekje ‘Rouw, hoe ga je verder na het overlijden van een dierbare?’, samengesteld door Fonds Slachtofferhulp, Jos de Keijser van Rijksuniversiteit Groningen, Paul Boelen van Universiteit Utrecht en Lonneke Lenferink van Universiteit Twente.

Hoe gaat het nu met Piet Ploeg?

Als voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 is Piet Ploeg de spreekbuis voor de nabestaanden van de vliegramp. Tegelijkertijd is hij zelf ook nabestaande. Bij de vliegramp verloor hij zijn broer, zijn schoonzus en hun zoon. “Er zijn momenten dat ik het even achter me kan laten, maar eigenlijk is MH17 altijd bij me.” Lees het interview verder via Fonds Slachtofferhulp.