Rouw bij vermissing

De emotionele gevolgen voor naasten van (langdurig) vermiste personen zijn vaak groot. Zij blijven achter met een open eind en veel onbeantwoorde vragen. Hoe ga je hier mee om?

Lotgenotencontact

De behoefte aan hulp verschilt natuurlijk per persoon, maar toch kan het fijn zijn om bijvoorbeeld contacten te hebben met anderen die hetzelfde meemaken. Dit noemen we een lotgenotengroep. Bij zo’n groep kan je erkenning en herkenning vinden bij anderen. Op de website van Slachtofferhulp Nederland vind je hier meer informatie over. Ook kan je ervoor kiezen om in therapie te gaan. Een behandelaar in jouw eigen regio kan je helpen door het complexe proces dat achterblijvers van vermisten doormaken. Hier vind je meer informatie over therapie bij vermissing.

Omarm je gevoelens

Het is heel belangrijk om bewust te zijn van wat je meemaakt en omarm je gevoelens die hierbij horen. Het is menselijk en vooral niet makkelijk. Je zal misschien wel moeten accepteren dat jouw geliefde nooit meer terugkomt. Toch is het accepteren heel erg moeilijk, omdat je dan de situatie aanvaardt zoals het nu is. Het opschrijven van je gevoelens op papier kan helpen om meer inzicht te krijgen in jouw rouwproces, daarnaast is het ook een fijne uitlaatklep. Je kan dat natuurlijk ook op een andere manier doen, bijvoorbeeld door een schilderij, liedje of gedicht te maken. Kies iets dat bij jou past.

Praat over de vermissing

Praat met de mensen om je heen over de vermissing. Je kan in gesprek gaan met vrienden, familie of lotgenoten. Als je liever anoniem of aan een onbekende je verhaal wil vertellen, kan je je verhaal ook kwijt bij de Luisterlijn. De mensen van de Luisterlijn zijn elke dag het hele jaar door bereikbaar via de telefoon of online chat. Ook middenin de nacht kan je contact opnemen.

Herdenk de vermiste

Veel achterblijvers halen kracht uit het herdenken van hun dierbare, dit is voor veel mensen een fijne manier om met het gemis om te gaan. Je kan bijvoorbeeld een herdenkingsbijeenkomst organiseren op de plek waar de vermiste persoon vaak kwam. Er zijn ook een aantal dagen waarop we vermisten herdenken:

  • 25 mei: internationale dag van de vermiste kinderen
  • De eerste vrijdag van juni: nationale dag van de vermisten
  • 30 augustus: internationale dag van de vermisten

Zorg voor afleiding

Als je merkt dat je alleen nog maar bezig bent met de vermissing, probeer dan om langzaamaan weer activiteiten op te pakken waar je eerder ook blij van werd. Zoals een rondje door het bos fietsen of een middagje naar de bioscoop. Nodig hierbij ook vrienden, familie of je partner uit, zodat je bij hen je ei kwijt kunt. Op deze manier voorkom je dat je jezelf verliest in het proces.

Rouwmeter

Wil jij weten hoe ver je nu bent in je rouwproces? Vul dan de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt bij het rouwen. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.