Rouw na plotseling overlijden

Het is altijd heel ingrijpend als er iemand in jouw omgeving overlijdt. Als het overlijden plotseling was, kan dat het rouwen nog moeilijker maken. Wij geven jou tips voor wat je kan doen als iemand uit jouw omgeving plotseling overlijdt.

Bij een plotseling verlies kan je veel verschillende emoties voelen, zoals ongeloof, woede, schuldgevoelens en angst. Al deze verschillende gevoelens kunnen heel erg overweldigend zijn. Het besef dat iemand is overleden komt vaak pas later, het is zo ongelofelijk dat je het bijna niet kan bevatten. In het begin wil je het zelfs niet geloven en bovendien heb je een heleboel vragen over wat er is gebeurd.

Praat over het verlies

Als je antwoord wil op jouw vragen kan het helpen om erover te praten met mensen om je heen. Ga het gesprek aan met familie, vrienden of je partner. Misschien hebben zij wel antwoorden op je vragen of zitten ze met dezelfde gevoelens. Het kan dan helpen om herkenning bij elkaar te vinden. Daarnaast kunnen zij steun en een luisterend oor bieden. Soms kan lotgenotencontact ook helpen, dit zijn mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jou.

Vind je het nog moeilijk om over het verlies te praten? Zet je gevoelens dan op papier. Schrijf bijvoorbeeld een brief aan de overleden persoon. In deze brief kan je van alles schrijven, zoals hoe jij je nu voelt en wat je nog had willen zegen tegen diegene die is overleden.

Praat met een professional

Lukt het niet om met bekenden over het verlies te praten of je gevoelens op papier te zetten? Zoek dan professionele hulp. Je kan de huisarts bellen, die kan je dan doorverwijzen naar de juiste hulp die bij jou past. Het is belangrijk om dit te doen, zodat je niet alleen blijft zitten met alle gevoelens.

Zorg voor afleiding

Sommige mensen vinden het fijn om tijdens het rouwen afleiding te zoeken. Dit kan van alles zijn, doe vooral wat voor jou goed voelt. Een aantal voorbeelden:

  • Plan een lekker dagje voor jezelf: boek een lekkere massage of ga lekker een middagje naar de bioscoop. Trakteer jezelf ook op wat lekkers en maak er zo een fantastische dag van.
  • Maak een mooie wandeling: ga lekker naar buiten toe, de zon op je gezicht of de wind door je haren doet je vaak goed. Ga naar een gebied waar jij je fijn voelt en maak hier een wandeling. Je kan ook aan je familie, vrienden of partner vragen of zij zin hebben om met je mee te gaan tijdens je wandeling.
  • Maak iets creatiefs: maak een schilderij, schrijf een gedicht, ga op pad met een camera of boek een cursus pottenbakken. Dit is altijd een leuke vorm van afleiding. Je kan natuurlijk een schilderij of gedicht maken dat te maken heeft met je dierbare die is overleden, maar dat hoeft niet.
  • Doe leuke dingen met vrienden: spreek met mensen af om leuke dingen te doen, maak samen bijvoorbeeld een heerlijk driegangendiner, of ga samen lekker een rondje buiten fietsen. Tijdens dit soort activiteiten kan je ook goed je gevoelens bespreken.

Vul een van de rouwmeters in

Rouwen heeft geen deadline, het is heel belangrijk dat je dit op jouw manier en tempo doet. Wel kan professionele hulp daar soms bij helpen. Twijfel jij of je dit nodig hebt of loop je vast tijdens het rouwen? Vul dan een van de rouwmeters in. Deze helpen jou om dit te beoordelen. Er zijn twee rouwmeter: een voor volwassenen en een voor kinderen.