Na een zelfdoding volgt er een onderzoek door een forensisch arts en de politie, zij stellen samen de doodsoorzaak vast. Pas als er voldoende informatie is verzameld geeft de officier van justitie het lichaam vrij. Je kunt dan afscheid nemen en je dierbare cremeren of begraven. Na een zelfdoding wordt het onderzoek meestal snel afgerond. Daarnaast volgen er vaak nog een heleboel praktische en financiële zaken die geregeld moeten worden.
Informeer nabestaanden en instanties
Een van de dingen die je als nabestaande moet doen is het informeren van familie en vrienden over het overlijden. Dat klinkt heel logisch, maar toch is het iets dat veel mensen vergeten door de grote schok van het overlijden. Denk na over hoe je het mensen wil vertellen en schakel daarbij hulp in van mensen uit je omgeving. Je hoeft niet alleen te doen. Ook het informeren van instanties over het overlijden is belangrijk, maar maak je geen zorgen, je hoeft dit niet direct te doen. De checklist van 113 zelfmoordpreventie kan je hierbij helpen.
Afscheid nemen
Na het onderzoek van de politie en forensisch arts en het regelen van de eerste praktische zaken, kan je afscheid nemen van je dierbare. Soms krijgen nabestaanden van een zelfdoding het advies om hun dierbare niet meer te zien, dat heeft te maken met de staat waarin het lichaam verkeert. Een dierbare voor de laatste keer zien is een belangrijk onderdeel van rouwverwerking, zeker als iemand is overleden door zelfdoding. Denk daarom goed na of je iemand nog wil zien en laat je hierin eventueel begeleiden door familie, vrienden of een hulpverlener.
Online zelfhulpmodule Rouw na suïcide
Als het afscheid achter de rug is, begint voor veel mensen het rouwen pas. De manier waarop je rouwt is voor iedereen anders. Er bestaat geen goede of verkeerde manier van rouwen en iedereen rouwt op zijn eigen tempo. Probeer tijdens het rouwen wel goed voor jezelf te zorgen en de dagelijkse bezigheden na een tijdje weer op te pakken. Lukt dat niet? Dan kan de online zelfhulpmodule Rouw Na Suïcide je misschien helpen. In deze module krijg je inzicht in hoe jouw gedachten, gevoelens en gedrag een rol spelen in jouw rouwproces. Je leert hoe je het beste om kunt gaan met de moeilijke momenten en de praktische en emotionele veranderingen in je leven. De zelfhulpmodule is kosteloos beschikbaar.
Zorg goed voor jezelf
Wil je (nog) geen zelfhulpmodule volgen? Probeer dan op een andere manier aan de slag te gaan met het verdriet. Het is ook helemaal oké als dit nog niet lukt. Voor sommige mensen helpt het om creatief aan de slag te gaan, zoals het maken van liedjes, gedichten, verhalen of filmpjes over je dierbare. Probeer daarnaast te zorgen voor een goed slaapritme, sta op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed. Eet voldoende vitamines en ga af en toe een frisse neus helpen. Daarnaast kan het ook helpen om met de mensen in je omgeving te praten over het verlies. Als dat niet lukt kan je ook contact opnemen met de huisarts.
Lotgenotencontact
Een andere vorm van steun die kan helpen is lotgenotencontact. Voor veel mensen die een dierbare verloren door zelfdoding is lotgenotencontact heel fijn. Hier kan je erkenning en herkenning vinden bij anderen. Slachtofferhulp Nederland heeft een online en fysieke lotgenotengroep. Ook Leven na Zelfdoding biedt lotgenotencontact aan, neem een kijkje op hun website voor meer informatie.