Vaderdag zonder vader

Voor niet iedereen is Vaderdag een feestelijke dag. Als jouw vader overleden is, je hem niet hebt gekend of jullie band niet is zoals je graag zou willen, kan dit een pijnlijke dag zijn. In de weken die vooraf gaan aan Vaderdag zie je overal reclames, tips, advertenties en cadeautjes, dat kan het extra moeilijk maken. Hoe ga je daarmee om? Wij geven jou tips voor een Vaderdag zonder vader.

Geef je emoties de ruimte

Laat jouw emoties er zijn, het is oké als jij je op Vaderdag verdrietig voelt, boos bent of je rouwt. Dat mag en kan allemaal. Weet ook dat je niet de enige bent. Er zijn een heleboel mensen die met hetzelfde gevoel om moeten gaan op deze dag.

Deel je verdriet

Als het voor jou een lastige dag is, helpt het om jouw omgeving daarover te vertellen. Veel mensen staan er niet bij stil dat Vaderdag voor jou zwaar is. Als jij je gevoel daarover met hen deelt kunnen zij er rekening mee houden en er voor je zijn. Het helpt vaak ook voor jezelf door over het verdriet en gemis te praten. Haal herinneringen op of praat over wat je op deze dag had willen doen.

Herdenk je vader

Als je er behoefte aan hebt kan je je vader op een speciale manier herdenken. Spreek met bekenden af en doe iets wat je vroeger met je vader zou doen op Vaderdag of ga samen naar de begraafplaats. Het kan ook iets kleins zijn, zoals het bezoeken van een plekje waar je vader vroeger graag kwam, oude foto’s bekijken of door een drankje te drinken om te proosten op het leven. Doe het op jouw manier en geef de vader die jij mist een plekje.

Vraag om hulp

Twijfel er niet over om hulp te vragen als jij denkt dat je dat nodig hebt tijdens of in de weken voor en na aan Vaderdag. Je hoeft het niet alleen te doen. Mensen in jouw omgeving kunnen je met allerlei dingen helpen die normaal vanzelf gaan, maar nu lastig zijn. Vraag bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, iemand wil vast voor jou koken.

Doe wat jij zelf wil

Als je geen behoefte hebt aan het herdenken van je vader kan je deze dag op een andere manier invullen. Doe vooral lekker waar jij zelf behoefte aan hebt. Niemand hoeft jou te vertellen wat jij tijdens Vaderdag doet. Geen zin om voor jezelf te koken? Dan doe je dat niet. Vindt iedereen dat je je huis uit moet, maar heb jij daar geen behoefte aan? Blijf dan lekker binnen. Het is helemaal aan jou.

Vul de rouwmeter in

Twijfel jij of je hulp nodig hebt bij het verwerken van het overlijden van je vader? De rouwmeter TGI-SR+ helpt je om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt. Dat kan zijn van de huisarts, gespecialiseerde online ondersteuning of hulp van een therapeut. Omdat het rouwproces vaak onvoorspelbaar verloopt, is het goed om de rouwmeter op verschillende momenten in te vullen en steeds opnieuw te kijken hoe het gaat.