Waar mag je as uitstrooien?

Je krijgt een bericht van het crematorium dat je de asbus op kan halen. Maar wat ga je met de as doen? Bewaar je dit thuis op een mooi plekje of wil je de as uitstrooien? Als je kiest voor die laatste optie heb je met een aantal regels te maken. Wij vertellen je meer over waar je as uit mag strooien in Nederland.

Het uitstrooien van as mag op een aantal plekken: op het strooiveld van een crematorium of begraafplaats, in je eigen tuin, op zee of in een natuurgebied/bos. Zo lang het niet om je eigen grondgebied gaat, heb je in sommige gevallen toestemming nodig voor het uitstrooien.

As uitstrooien bij een strooiveld

Je kan as uitstrooien bij een strooiveld van het crematorium, als familie mag je hierbij aanwezig zijn. De kosten voor het uitstrooien op zo’n strooiveld zijn vaak ongeveer €100.

As uitstrooien in je tuin

Op je eigen grond mag je zelf bepalen waar je as uitstrooit. Je kan dit bijvoorbeeld doen op een plekje in de tuin waar je dierbare graag verbleef, zoals bij een bepaalde plant of bloem. Je kan er ook voor kiezen om een nieuwe boom te planten en hierbij de as in de grond te verwerken. Op die manier heb je altijd een mooie herinnering als je naar deze boom kijkt.

As uitstrooien in het bos of een natuurgebied

Was jouw dierbare gek op wandelen in een mooi natuurgebied of een bos? Dan is dit een heel mooie plek om de as uit te strooien. Kies een mooie dag uit en ga samen op weg naar de plek om de as uit te strooien. Voor het verstrooien van de as van een overledene stelt Staatsbosbeheer een aantal gebieden ter beschikking. Wil je ergens anders de as uitstrooien? Dat kan, maar dan moet je wel vooraf toestemming aanvragen. Ook dat kan via de website van Staatsbosbeheer. Na goedkeuring ontvang je de toestemming, een certificaat en de factuur van €49.

As uitstrooien op zee

De as van jouw dierbare mag je ook op open water in Nederland uitstrooien. Er zijn een heleboel bedrijven die je hierbij kunnen helpen, zij bieden een boottocht aan met ceremoniemeester. Het is ook mogelijk de as in een oplosbare urn te plaatsen. Deze urn lost dan op in water, in plaats van dat je as uitstrooit. Het uitstrooien van as op het water kost vaak wel een paar honderd euro.

Een bijzonder moment

Het maken van een keuze over waar je de as uitstrooit kan best lastig zijn. Misschien helpt het om te weten dat je ook meerdere opties mogelijk zijn. Je hoeft natuurlijk niet alle as in een keer uit te strooien in het bos. Je kan ook een deel bewaren en dit een mooi plekje geven thuis, of er een sieraad van maken waar je de as in verwerkt. Of je strooit de as op verschillende plekken uit. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt en maak er een bijzonder moment van.

Daarnaast krijg je naast de as ook altijd een as-steentje, dit is een steen met het crematienummer van de overledene erop. Deze kan je sowieso bewaren.

Rouwmeter

Wil jij weten hoe ver je nu bent in je rouwproces? Vul dan de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt bij het rouwen. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.