Wat is een testament?

Het klinkt misschien als een zorg voor later, maar toch kan het verstandig zijn om nu alvast na te denken over wat je in je testament wil zetten. Wij leggen je uit wat een testament is, hoe je dit laat maken en wat je kan vastleggen in je testament.

In een testament geef je aan wat er met jouw geld, huis, bezittingen en schulden gebeurt na je overlijden. Hierin kan je ook vastleggen wie er voor je kinderen zorgt als beide ouders overlijden. Ook kan je een (vertrouwens)persoon aanwijzen die jouw zaken kan regelen als je hier zelf niet meer toe in staat bent. Het is wettelijk niet verplicht om een testament op te stellen.

Wie kan een testament opstellen?

Je kan een notaris een testament laten opstellen als je 16 jaar of ouder bent. Ook moet je hiervoor wilsbekwaam zijn. Iemand is wilsbekwaam als die zelfstandig een beslissing kan nemen en de gevolgen van de beslissing overziet. Dit is bijvoorbeeld niet het geval als iemand een geestelijke stoornis, dementie of andere hersenaandoening heeft. Als er een testament is gemaakt en later blijkt dat je op dat moment niet wilsbekwaam was, is het testament ongeldig.

Een codicil
Zelf een testament opstellen zonder notaris is niet mogelijk, het testament is dan niet rechtsgeldig. Je kan wel een ‘codicil’ maken, dit is een handgeschreven document waarin je aangeeft wie welke specifieke inboedelspullen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere sieraden, kunst of iets dat voor jou een speciale betekenis heeft

Als je een notaris hebt gevonden die je kan helpen bij het opstellen van een testament, zijn dit de stappen die volgen.

1. Maak een afspraak met je notaris.

2. Bespreek jouw situatie en wensen tijdens het gesprek.

3. De notaris adviseert je over de gevolgen van jouw wensen.

4. De notaris vertaalt jouw wensen in juridische bepalingen.

5. Na het gesprek krijg je de voorlopige versie van jouw testament opgestuurd.

6. Maak een tweede afspraak om het testament te ondertekenen.

7. Nadat de notaris heeft gecheckt of je de gevolgen van het testament begrijpt, zetten jullie beide een handtekening. Het testament is nu officieel.

8. De notaris zorgt ervoor dat jouw testament wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister.

9. Je krijgt een kopie van jouw testament mee naar huis. Het origineel bewaarde notaris in een kluis.

10. Jouw testament treedt in werking als je overlijdt.

Belangrijk om te weten over jouw testament

Hieronder vind je een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten over jouw testament. Op de website van Notaris.nl kan je ook uitgebreid lezen hoe je een testament regelt.

  • Je testament is privé
    Zolang jij leeft, heeft niemand het recht om jouw testament te zien. Ook je kinderen, partner en beste vrienden niet. Natuurlijk mag je ervoor kiezen om je testament toch aan anderen te laten lezen, maar dat hoeft niet. Ook de notaris heeft geheimhoudingsplicht over wat er in jouw testament staat. De notaris praat er dus met niemand over.
  • Iedereen een eigen testament
    Je kan niet samen met je partner een testament laten opmaken. Iedereen heeft een eigen testament. Als je wel dingen samen wil regelen zoals de voogdij over je kinderen, dan kan je dit beide in het testament opnemen met een voogdijbepaling. Het is handig om dat bij dezelfde notaris te doen.
  • Testament regelen bij samenwonen
    Woon jij samen met je partner, maar zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie ook geen geregistreerd partnerschap? Dan erf je volgens de wet ook niet van elkaar bij overlijden. Als je dit wel wil, kan je dit ook laten opnemen in je testament.
  • Geldig tot herroeping
    Je testament is geldig totdat je een nieuw testament maakt en daarbij de oude herroept (terugdraait/ongedaan maakt). Je kan je testament wijzigen door een afspraak te maken met je notaris.

Vul een van de rouwmeters in

Rouwen heeft geen deadline, het is heel belangrijk dat je dit op jouw manier en tempo doet. Wel kan professionele hulp daar soms bij helpen. Twijfel jij of je dit nodig hebt of loop je vast tijdens het rouwen? Vul dan een van de rouwmeters in. Deze helpen jou om dit te beoordelen. Er zijn twee rouwmeter: een voor volwassenen en een voor kinderen.