Rouwtherapie na moord

Sommige mensen lopen vast in hun rouwproces en hebben behoefte aan gesprekken met een psycholoog. Het landelijk opererende Netwerk Traumatisch Verlies biedt hiervoor een speciale therapie aan. De aangesloten therapeuten hebben ervaring met het behandelen van nabestaanden die iemand door een gewelddadige oorzaak hebben verloren.


Wat doet een therapeut?

Met een therapeut bespreek je je gevoelens en gedachten omtrent het verlies en de gewelddadige wijze waarop jouw dierbare is omgekomen. Bijvoorbeeld gevoelens van onrecht en boosheid, moeite met het vertrouwen van andere mensen, machteloosheid en de impact van het rechtsproces. Tijdens de behandeling werkt de therapeut met cognitieve gedragstherapie. Tijdens cognitieve gedragstherapie kijk je samen met een therapeut naar je gedachten, gevoelens en gedrag. Dit wordt ook wel de 3 G’s genoemd in cognitieve gedragstherapie; Gedachten leiden tot een Gevoel wat leidt tot bepaald Gedrag. Daarnaast maakt de therapeut gebruik van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

Voor wie is therapie geschikt?

De behandeling voor rouw na moord is geschikt voor (volwassen) nabestaanden die een dierbare zijn verloren door moord of doodslag en vastlopen in het rouwproces. Start niet te snel na het overlijden met een psychologische behandeling. Dit kan namelijk het natuurlijke herstel na een overlijden in de weg staan. Ongeveer 6 tot 12 maanden na een overlijden is het tijdscriterium waarop een behandeling voor rouwverwerking van start kan gaan.

Hoe lang duurt therapie?

De behandeling voor rouw na moord bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten van ongeveer een uur. De sessies waarin EMDR wordt toegepast duren anderhalf uur. Afhankelijk van jouw hulpvraag, zal in overleg met jouw therapeut worden besproken hoeveel sessies geschikt zijn. Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acht sessies voor de meerderheid van de deelnemers voldoende is.

Vergoeding therapie rouw na moord

Via de huisarts word je verwezen naar een therapeut uit het Netwerk Traumatisch Verlies.

Vergoeding van therapie bij één van de therapeuten uit het Netwerk Traumatisch Verlies hangt van je zorgverzekering en de contracten die de desbetreffende therapeut heeft afgesloten met zorgverzekeraars. Met een verwijzing van de huisarts voor psychologische hulp geldt dat je altijd een eigen risico betaalt. Wanneer de therapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan wordt alle zorg m.u.v. eigen risico vergoed door zorgverzekering. Indien therapeut geen contract heeft met jou zorgverzekeraar, dan wordt een gedeelte (circa 75%) van de zorg (m.u.v. eigen risico vergoed) door zorgverzekering

Nabestaanden kunnen een aanvraag voor een financiële tegemoetkoming indienen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt, dan kun je deze tegemoetkoming gebruiken om de therapiekosten te financieren die de zorgverzekeraar niet vergoedt.

Vind een therapeut

Er zijn therapeuten door het hele land. Hieronder vind je een lijst met locaties.

Laden ...
Radius: Km

DE WEG VRAGEN

Gebruik mijn locatie naar de dichtstbijzijnde Service Provider te vinden in de buurt van me

Description

Gevonden therapeuten: 0 PRINT

Winkelrichting:

Veelgestelde vragen – Rouw na moord

  • Hoe ziet de therapie eruit?

    Met een therapeut bespreekt u uw gevoelens en gedachten omtrent het verlies van uw dierbare en de wijze waarop hij/zij is omgekomen. Er wordt uitleg gegeven over rouw en met u besproken hoe u de dagelijkse dingen in het leven aanpakt. Tijdens de behandeling wordt gewerkt met cognitieve gedragstherapie en EMDR.

  • Wat is nieuw aan deze therapie?

    De behandeling waar u gebruik van kunt maken is speciaal ontwikkeld voor nabestaanden die iemand zijn verloren door moord of doodslag. Er worden onderwerpen besproken waar u als nabestaande bij een gewelddadig overlijden mee te maken kunt krijgen, zoals gevoelens van onrecht en boosheid, moeite met het vertrouwen in andere mensen, gevoelens van machteloosheid en het rechtsproces.

  • Wie komt in aanmerking voor therapie?

    De behandeling kan worden gevolgd door (volwassen) nabestaanden die een dierbare zijn verloren door moord of doodslag en vastlopen in het rouwproces. Het is raadzaam om niet binnen een zeer korte tijd na het overlijden van een dierbare te starten met een psychologische behandeling. Dit kan namelijk het natuurlijke herstel na een overlijden in de weg staan. Een richtlijn van circa 6 tot 12 maanden na een overlijden, wordt normaliter aangehouden als tijdscriterium waarop een behandeling voor rouwverwerking van start kan gaan.

  • Moet ik de therapie zelf betalen?

    Voor de behandeling geldt een eigen risico. Nabestaanden kunnen een aanvraag voor een financiële tegemoetkoming indienen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt, dan kunt u deze tegemoetkoming gebruiken om de therapiekosten te financieren die de zorgverzekeraar niet vergoedt.

  • Waar vindt de therapie plaats?

    De therapie wordt op verschillende plaatsen aangeboden. U kunt op eigen initiatief contact opnemen met een therapeut uit uw regio.

  • Hoe zijn de therapeuten geselecteerd?

    De therapeuten die zijn geselecteerd hebben ervaring met cognitieve gedragstherapie, EMDR en hebben affiniteit met het behandelen van gecompliceerde rouw. Alle therapeuten zijn gediplomeerde en ervaren psychologen.

  • Wanneer begint de therapie?

    Wanneer u contact opneemt met een therapeut uit uw regio, kunt in overleg met de therapeut uw eerste afspraak inplannen.

  • Hoe lang duurt de therapie?

    De therapie bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten. Elke bijeenkomst duurt een uur. De sessies waarin EMDR wordt toegepast duren anderhalf uur. Afhankelijk van uw hulpvraag, wordt in overleg met de therapeut besproken hoeveel sessie u mogelijk nodig heeft. Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste deelnemers na 8 sessies voldoende ondersteuning hadden om op eigen kracht weer verder te gaan.

  • Geeft de therapie bijwerkingen en risico’s?

    Tijdens de therapie zult u vaker denken aan de overledene. Mogelijk denkt u thuis ook vaker aan hem of haar. Het proces dat tijdens de behandeling in gang is gezet kan thuis doorgaan, waardoor u gevoelens zoals verdriet of woede ook thuis nog kunt ervaren. Tevens kunt u tijdelijk last krijgen van extra vermoeidheid.

  • Hoe kan ik mij aanmelden voor de therapie?

    U kunt contact opnemen met een therapeut die getraind is in het begeleiden van nabestaanden van wie een dierbare door moord of doodslag is overleden. Onder het kopje ‘plaatsen’ vindt u de contactgegevens van een therapeut uit uw regio. Met de desbetreffende therapeut kunt u overleggen wanneer de therapie van start kan gaan.