Therapie voor kinderen en jongeren - Rouwbehandeling

Therapie voor kinderen en jongeren


Extra begeleiding kan fijn zijn voor je kind om hen verder te helpen na het verlies van een dierbare. Er zijn therapeuten die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen om hun rouwklachten te verminderen.

Doneer
Boog Donkergroen
Boog Donkergroen
Boog Donkergroen

Verschillende therapievormen voor kinderen en jongeren

Er zijn verschillende therapievormen voor kinderen en jongeren. Vaak bepaal je in afstemming met je psycholoog of therapeut welke therapievorm het meest geschikt is voor wat het kind nodig heeft. Sommige kinderen vinden het fijn om op locatie met een therapeut in gesprek te gaan, anderen vinden online juist fijner. Tijdens therapie leren kinderen over het rouwproces, krijgen ze inzichtgevende opdrachten en praktische tips en handvatten om beter met het verlies om te gaan. Bij een online module krijgt een kind informatie en opdrachten via een online module. Het contact met de therapeut is dan via chat en videobellen. Een combinatie van fysieke en online therapie ook mogelijk. De volgende onderwerpen komen meestal aan bod tijdens therapie, ongeacht de vorm:

  • Wat is rouw?
  • Gedachtes en gevoelens rondom het verlies
  • Wat zijn de verschillende rouwtaken?
  • Wat zijn gedachtes die wel en niet-helpend zijn
  • Steun en troost

Verwijzigingen en vergoedingen

Bezoek eerst samen de huisarts als jouw kind rouwklachten heeft. De huisarts kan je verder helpen met het vinden van een geschikte therapeut. Kinderen kunnen bij veel verschillende GGZ-instellingen terecht voor therapie. Je huisarts kan je helpen met een verwijzing hiervoor. De meeste vormen van jeugd-ggz vallen onder de Jeugdwet. Gemeenten zijn daarvoor verantwoordelijk, zij zorgen voor de kwaliteit, toegang en beschikbaarheid van hulp aan jongeren.

Vergoeding
Een klein deel van de jeugd-ggz valt onder de zorgverzekering. Het is dus goed om bij jouw verzekering te vragen welke behandelingen voor jouw kind worden vergoed. Als jouw kind jonger dan 18 jaar is en je een verwijzing hebt, dan vergoedt de gemeente waar je woont de zorgkosten. Als je kind binnenkort 18 wordt dan gelden er andere regels.

Online module voor kinderen en jongeren

Fonds Slachtofferhulp heeft in samenwerking met Universiteiten en Therapieland een online module ontwikkeld voor kinderen en jongeren die vastlopen in hun rouwproces. Als je denkt dat deze module jouw kind kan helpen kun je je huisarts of therapeut hierop wijzen. Er zijn meerdere voordelen van een therapie volledig online volgen: 

  • Je kan de module volgen onder begeleiding van therapeuten ongeacht waar je woont en waar de therapeut gevestigd is
  • Je kan de module volgen in je eigen vertrouwde omgeving en in eigen tijd (flexibel)
  • Je kan makkelijk informatie uit de module opnieuw lezen

Hoe steun ik mijn kind met rouwen?

Fonds Slachtofferhulp heeft een online module ontwikkeld voor mensen die hun kind beter willen ondersteunen tijdens het rouwen. Dit hebben we gedaan in samenwerking met Therapieland en verschillende Nederlandse universiteiten.