Hoe vertel ik mijn kind dat iemand is overleden?

Het is heel belangrijk dat je je kind vertelt dat er iemand die voor hen dierbaar was, is overleden. Maar dat kan wel heel moeilijk zijn. In dit artikel geven we je een aantal tips voor hoe je dit het beste kan doen.

Het is belangrijk dat je het kind zo snel mogelijk vertelt dat er iemand is overleden. Zorg daarnaast voor een plek waar het kind zich veilig en vertrouwd voelt en waar weinig afleiding is, dus bijvoorbeeld thuis. Gebruik heldere taal om dit een kind te vertellen, zoals: “Ik heb iets verdrietigs wat ik je moet vertellen. Oma is heel lang ziek geweest en nu is oma overleden.”

Ruimte voor vragen

Geef het kind hierna de ruimte om vragen te stellen. Geef hier eerlijk antwoord op en zorg voor korte en duidelijke antwoorden. Dit is het makkelijkst voor het kind. Zeg het ook als je het antwoord op een vraag niet weet, maar laat wel weten dat je later terugkomt met een antwoord. Soms kan het ook gebeuren dat je informatie moet herhalen, zeker als het kind nog heel jong is.

Laat emoties er zijn

Laat het kind ook jouw eigen emoties zien en leg uit dat je je misschien boos, verdrietig of opgelucht voelt door het overlijden. En dat je je misschien anders zult gedragen de komende tijd. Geef aan dat er ook voor het kind de ruimte is om deze emoties te voelen. Leg ook uit dat je emoties heel erg kunnen veranderen, het ene moment voel je je blij en het andere moment verdrietig.

Een veilig gevoel

Vertel het kind r hoe de komende dagen en weken eruit gaan zien, bijvoorbeeld of het kind wel of niet naar school en voetbal gaat. En vertel ze dat er een begrafenis of crematie aankomt. Ook daarna kan het nog zijn dat je zelf druk bent met zaken regelen. Laat je kind ook weten dat je misschien wat vaker weg moet en vertel ook altijd wanneer je weer thuis bent. Dat geeft het kind een veilig gevoel.

Afscheid nemen

Het kan gebeuren dat het kind aangeeft dat hij de overledene wil zien tijdens het afscheid. Het kan best wel moeilijk zijn om hier een beslissing over te maken. Zolang je een kind goed voorbereidt op wat hij zal zien en hij zich niet onder druk gezet voelt om de overledene te zien, kan het voor een kind juist fijn zijn. Het kan helpen om te begrijpen wat er is gebeurd en om afscheid te nemen. Geef het kind wel de mogelijkheid om last-minute van gedachte te veranderen. Bied dan bijvoorbeeld de optie aan om samen een briefje te schrijven die jij kan achterlaten bij de overledene.

Laat het kind tot slot weten dat je er altijd bent voor vragen, om even te kletsen of voor een knuffel. Hou je eigen verdriet ook niet in. Dit mag er ook zijn.

Rouwmeter

Wil jij weten hoe ver je nu bent in je rouwproces? Vul dan de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt bij het rouwen. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.