Nieuwe rouwmeter voor kinderen helpt rouwklachten in kaart te brengen

Wanneer kinderen een dierbare verliezen, laten ze vaak niet zien hoe het met ze gaat. Soms lijkt het zelfs of het gewone leven voor hen doorgaat. Ze gaan naar school, spelen, spreken af met vriendjes. Als ouder of verzorger kun je je dan zorgen maken. Gaat het wel goed? Komt mijn kind wel aan rouwen toe? De nieuwe rouwmeter voor kinderen helpt rouwklachten in kaart te brengen.

In samenwerking met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente hebben we een speciale rouwmeter voor kinderen ontwikkeld. De nieuwe kindervariant is een vervolg op de Rouwmeter TGI-SR+ en helpt kinderen die een dierbare zijn verloren door een traumatische gebeurtenis én hun ouders/verzorgers te beoordelen of ze baat hebben bij specialistische hulp.

Klachten in kaart brengen

Een rouwproces verloopt vaak grillig. Het is niet altijd makkelijk te herkennen of er hulp nodig is. Zeker niet bij kinderen die vaak maar weinig laten zien. De rouwmeter voor kinderen kan helpen om klachten zoals herbelevingen, prikkelbaarheid, depressieve gedachtes, vervlakking van emoties en andere signalen die kunnen duiden op een verstoord rouwproces in kaart te brengen.

Voorkom dat kinderen vastlopen

Lonneke Lenferink, postdoctoraal onderzoeker op het gebied van rouw na traumatisch verlies: Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier, maar kinderen hebben de neiging weinig emoties te laten zien. Wanneer bijvoorbeeld een broertje of zusje overlijdt bij een verkeersongeval, dan zal een kind enorm zijn best doen om de ouders niet verder te belasten. Terwijl het verdriet echt niet minder is. Als ouder of verzorger is het dan fijn om te weten hoe het gaat en of het kind baat heeft bij professionele hulp. Tijdige hulp na een traumatisch verlies kan voorkomen dat kinderen vastlopen op school, thuis of in hun sociale contacten.”

Meer aandacht voor kinderen

Maaike verloor op twaalfjarige leeftijd haar broertje bij een verkeersongeval: Ik vind het heel belangrijk dat er op deze manier meer aandacht komt voor kinderen die een dierbare zijn kwijtgeraakt. Er is heel veel hulp gericht op ouders. Over hoe zij het verlies ervaren en hoe ze het leven weer op kunnen pakken. Maar ik moest ook weer naar school en verder met mijn leven. Maar daar werd nooit iets over gevraagd. Het voelde dan alsof ik er niet bij hoorde, dat was wel echt een naar gevoel.”

Rouwmeter meer dan 50.000 keer ingevuld

De rouwmeter voor kinderen is, net als de rouwmeter voor volwassenen een laagdrempelige online zelftest. Beide rouwmeters kan je hier op rouwbehandeling.nl vinden. Door de rouwmeter in te vullen kan je kijken of jij of je kind baat hebben bij (professionele) hulp. De rouwmeter voor volwassenen is sinds de lancering in 2022, al 50.000 keer ingevuld.

Rouwmeter voor kinderen

De rouwmeter voor kinderen is een zelftest, waarvan de uitkomsten je inzicht geven in hoeverre jouw kind wel of geen professionele hulp kan gebruiken bij het rouwproces. De rouwmeter voor kinderen is ontwikkeld door Fonds Slachtofferhulp in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Twente, Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen.