Moederdag zonder moeder

Moederdag is een dag waarop we alle moeders in het zonnetje zetten, maar niet voor iedereen is dit een vrolijke dag. Voor mensen van wie hun moeder overleden is, is het een dag van pijn en verdriet. Dat maakt Moederdag een moeilijke dag, zeker als het je eerste Moederdag is zonder moeder. Wij geven je een aantal tips hoe je hiermee kan omgaan.

Herinneringen aan je moeder

Een mooie activiteit voor op Moederdag is het bekijken van foto’s en video’s van je moeder. Haal deze tevoorschijn en bekijk deze samen met de mensen om je heen. Bespreek hierbij de mooie herinneringen die jullie hebben. Haal ook iets in huis dat je aan je moeder doet denken, zoals haar favoriete bloemen of favoriete tussendoortjes. Zo maak je er samen een mooie dag van om haar te herdenken.

Doe iets wat je moeder leuk vond

Doe op Moederdag iets dat je moeder leuk vond om te doen. Maak bijvoorbeeld haar favoriete gerecht, bezoek een plek die zij fijn vond, maak een wandeling die zij altijd maakte of doe iets anders wat jullie altijd samendeden. Dit is een mooie manier om je moeder op een speciale manier te eren. En zo houd je de band met haar levend.

Gedicht moeder overleden

Wees niet te streng voor jezelf op Moederdag. Het is heel logisch dat je verdriet voelt. Praat hier ook over met de mensen om je heen. Misschien ervaren zij wel dezelfde gevoelens. Die herkenning kan erg troostend werken. Het kan ook helpen om je gevoelens uit te schrijven op papier of om een kunstwerk te maken waarin je gevoelens naar voren komen. Of maak een gedicht voor jouw overleden moeder waarin je jouw gevoelens deelt.

Zorg goed voor jezelf

Als je moeder er niet meer is om haar te verwennen, doe dan iets extra voor jezelf. Dat heb je wel verdiend op deze moeilijke dag. Ga bijvoorbeeld lekker een dagje naar de spa, koop een mooie bos bloemen voor jezelf of bestel wat lekkers te eten voor jezelf. Of doe iets waardoor je je ontspannen voelt, zoals een nachtje weg boeken in een mooi hotel of een prachtige wandeling maken in de natuur. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Vier andere moeders

Naast je eigen moeder heb je misschien ook andere moeders die een belangrijke rol spelen in je leven, zoals vrienden die moeder zijn, of je oma, tante, stiefmoeder of schoonmoeder. Vier met hen Moederdag, zo laat je aan hen ook gelijk weten hoe veel je ze waardeert.

Rouwmeter

Twijfel je of je hulp nodig hebt bij het rouwen? Vul de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je (professionele) hulp nodig heb. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.