Rouwverwerking na het verlies van je moeder. Hoe verloopt dit proces? Wat kun je verwachten aan emoties? En hoe ga je om met dagen als Moederdag na het overlijden van je moeder?
Misschien had jij er al eens bij stilgestaan: wat als je moeder doodgaat? Een menselijke vraag. Maar als dit dan ook echt gebeurt, kan het heel onwerkelijk voelen. Een belangrijk deel van jouw leven, van jouw zijn, valt ineens weg. De vrouw die jou het leven gaf is er nu niet meer. Red jij het wel alleen? Ongeacht hoe oud je bent, als jouw moeder (of moederfiguur, of vader) overlijdt brengt dit vaak veel emoties met zich mee. Zoals ongeloof en intens verdriet, maar soms ook boosheid, schuldgevoel en/of angst. Het verwerken van het overlijden van je moeder kan ook gepaard gaan met lichamelijke klachten van rouw.
Had je geen goede band met jouw overleden moeder? Ook dan kan de rouwverwerking na het verlies pittig zijn. Misschien voel je dat je de band had willen herstellen, of dat je jouw moeder beter had willen begrijpen, maar dat dat nu niet meer gaat.
Wat jouw situatie ook is en hoe je je er ook bij voelt: elke emotie en reactie mag er zijn. Het hoort allemaal bij het rouwproces.
Hoe kan ik omgaan met het overlijden van mijn moeder?
Als nabestaande kan het voelen dat je er alleen voor staat, toch is er vaak veel steun te vinden bij mensen met gelijksoortige ervaringen. Of bij naasten die jou een luisterend oor bieden. Wees niet bang om om hulp te vragen aan jouw omgeving. Erover praten helpt vaak, evenals het van je afschrijven van jouw gevoelens en gedachten.
Ook kun je steun vinden in gesprekken met een psycholoog, met lotgenoten of in boeken die het onderwerp behandelen. Zo kan het boek van Lisanne van Sadelhoff – ‘Je bent jong en je rouwt wat‘ – helpen bij de rouwverwerking om jouw eigen moeder. Zij schreef dit boek naar aanleiding van het verlies van haar moeder op jonge leeftijd. Of het boek ‘Afscheid van moeder‘ van Prof. dr. Manu Keirse, dat hij schreef over de ziekte en de dood van zijn moeder.
Hoe lang duurt rouwen om je moeder?
Iedereen doorloopt de zogenoemde rouwfases op een eigen tempo en op een eigen manier. Dit betekent ook dat er geen tijd staat voor de rouwverwerking na het verlies van je moeder. Hoe lang een rouwperiode duurt, is per persoon verschillend. Hier heb je ook geen grip op. Soms steken emoties ineens weer de kop op als je dacht dat je het verlies van het overlijden van je moeder helemaal had verwerkt. Bijvoorbeeld wanneer je op een bepaalde plek komt die jullie samen bezochten. Rouwen om jouw moeder vergt tijd. Hoe lang het duurt valt niet te zeggen, dit is iets wat je zal moeten accepteren. Gun jezelf de tijd die je ervoor nodig hebt.
Moederdag als je moeder dood is
Speciale dagen kunnen de rouwverwerking na het verlies van je moeder extra pijnlijk maken. Bijvoorbeeld als het voor de eerste keer Moederdag is sinds je moeder dood is. Misschien liet je op deze dag altijd extra weten hoeveel je van haar hield. Met een klein gebaar, mooie woorden en/of een gezamenlijk uitje. Wat het ook was: de herinneringen kunnen tegelijkertijd mooi en confronterend zijn.
Moederdag kan een gelegenheid zijn om jouw overleden moeder te herdenken op een manier die voor jou fijn voelt. Zo kun je met broers of zussen samenkomen en iets ondernemen waar je moeder blij van werd, een kaarsje aansteken of een bloemetje leggen op het graf. De invulling is helemaal aan jou/jullie. Net als dat je er zelf invulling aan geeft hoe je jouw moeder wil herdenken op haar sterfdag of verjaardag.
Even begrijpelijk is het als je er op een dag als Moederdag liever niet bij stilstaat dat je moeder dood is. Dat je behoefte hebt aan afleiding. Ook dit is prima. Doe waar jij behoefte aan hebt en breng jouw omgeving hier eventueel van op de hoogte zodat zij er rekening mee kan houden.
Hoe steun ik iemand bij de rouwverwerking na verlies van de moeder?
Ken je iemand waarvan de moeder is overleden? Dan is het logisch dat je graag iets doet als steunbetuiging. Misschien weet je niet goed wat je moet zeggen. Dit is heel normaal. Weet dat een simpel ‘Ik denk aan je’ vaak al veel steun geeft. Je kunt ook altijd vragen waar iemand behoefte aan heeft. Tot slot kun je een herinnering instellen om van je te laten horen op de sterfdag, verjaardag of Moederdag. Zo voelt de nabestaande zich ook gesteund op de extra moeilijke dagen.
Rouwverwerking van een kind om zijn/haar moeder
Laat de overleden moeder jonge kinderen achter? Dan ontstaat er een leegte in het gezin die niet te vervangen is. Dit kan extra zwaar zijn voor de directbetrokkenen. Bijvoorbeeld voor de overgebleven ouder die plotseling alleen het gezin draaiende moet houden. En die ondertussen moet zien toe te komen aan de eigen rouwverwerking na het verlies van zijn/haar partner. Praktische hulp kan in zo’n situatie zeer welkom zijn, net als een luisterend oor. Bij twijfel kun je vragen waar iemand behoefte aan heeft.
Ook voor de kinderen in het gezin heeft het overlijden van een moeder veel impact, al verwerken zij dit anders dan volwassenen. Wil je de kinderen van een overleden moeder ondersteunen? Hier lees je meer over de rouwverwerking van een kind en hoe jij een kind dat een moeder verliest kan bijstaan.
Deze website is ontwikkeld door Fonds Slachtofferhulp.
Jaarlijks worden 1,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van een misdrijf, ongeval of ramp. We helpen slachtoffers en nabestaanden hun kracht te hervinden.