Het verlies van iemand uit je omgeving is een van de meest verdrietige dingen die je kan meemaken. Dit heeft vaak heel grote invloed op je leven, hoe het op je werk/studie gaat en op je relaties met anderen. Steun van mensen uit je omgeving is daarom heel belangrijk, niet alleen thuis, maar ook op je werk.
Tips voor rouw op werk
Rouwt jouw collega? Hier vind je een aantal tips voor wat je in zo’n situatie het best kan doen.
- Bied een luisterend oor: rouw is een persoonlijk proces, dat iedereen op zijn eigen tempo doorloopt. Respecteer de privacy van je collega en vraag niet om details over de situatie te delen. Bied een luisterend oor aan en geef de ruimte om te praten als je collega dat wil. Soms is er niets meer nodig dan weten dat iemand er voor je is.
- Bied praktische hulp aan: soms kan praktische hulp enorm waardevol zijn voor iemand die rouwt. Dit verschilt van het overnemen van bepaalde taken op het werk tot kleine gebaren, zoals een kopje koffie halen, of samen een lunchwandeling maken. Ook kleine gebaren kunnen een grote impact hebben. Het gaat erom dat je laat zien dat je bereid bent om iemand te helpen, zonder dat er veel woorden aan te pas komen.
- Zorg voor flexibiliteit op de werkplek: werkgevers moeten begripvol en flexibel zijn als het gaat om rouwverlof en werktijden. Het kan voor een rouwende collega moeilijk zijn om zich te concentreren en de beste prestaties te leveren. Bied de mogelijkheid om flexibele werktijden te hanteren, thuiswerken toe te staan of zelfs tijdelijk minder verantwoordelijkheden toe te wijzen. Dit kan helpen om de druk en stress te verminderen.
Wat zeg je tegen iemand die rouwt?
Als jouw collega rouwt, weet je misschien niet wat je moet zeggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:
- “Ik ben er voor je.” Een eenvoudige maar krachtige uitspraak die laat zien dat je beschikbaar bent als luisterend oor.
- Of“Ik kan me niet voorstellen wat je doormaakt, maar ik sta achter je.” Hiermee erken je dat iemand het moeilijk heeft en dat kan al opluchten.
- Wil je je collega aanmoedigen om over de overleden dierbare te praten, zeg dan: “Ik herinner me [de overledene] als een geweldig persoon. Als je ooit herinneringen wilt delen, ben ik hier.”
- Als je wil erkennen dat iemands emoties en gevoelens normaal zijn kan je dit zeggen: “Het is oké om te voelen wat je voelt.”
- Tot slot is het belangrijk om aan te geven dat iemand de tijd kan nemen voor het rouwen. Het is een persoonlijk proces, dat iedereen op z’n eigen tempo doorloopt. Zeg daarom zoiets als “Neem alle tijd die je nodig hebt voor het rouwen.”
Wat kan je beter niet zeggen?
Zeg geen dingen zoals ‘alles komt wel goed’ of ‘het is tijd om verder te gaan’, Hiermee laat je weten dat je vindt dat het rouwproces wel lang genoeg geduurd heeft. Dit heeft alleen maar een tegenovergesteld effect. Geef ook geen advies over hoe iemand met de rouw moet omgaan (tenzij iemand hiernaar vraagt). Rouw is iets persoonlijks, dat voor iedereen anders werkt. Vergelijk het rouwen daarom ook niet met hoe het bij jouzelf ging, dat is niet relevant.
Wettelijk rouwverlof: wat staat er in de wet?
Het kan fijn zijn om een aantal dagen vrij te zijn als er iemand in je omgeving is overleden. Zodat er tijd is om de uitvaart te regelen en bij de uitvaart aanwezig te zijn. Maar ook om het verlies en verdriet een plekje te geven. Toch is er binnen de Nederlandse wetgeving geen specifiek rouwverlof. Wel voorziet de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) in kort verzuimverlof. Het verzuimverlof is voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties (zoals een overlijden). Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. De werkgever betaalt het salaris door tijdens het verlof. Hier lees je meer over hoe rouwverlof in Nederland werkt.