Rouw op de werkvloer: hoe steun je jouw collega?

Iedereen krijgt in het leven helaas wel eens te maken met rouw. Heb jij een collega die rouwt? In dit artikel vind je een aantal tips voor hoe je het best kunt helpen.

Het verlies van iemand uit je omgeving is een van de meest verdrietige dingen die je kan meemaken. Dit heeft vaak heel grote invloed op je leven, hoe het op je werk/studie gaat en op je relaties met anderen. Steun van mensen uit je omgeving is daarom heel belangrijk, niet alleen thuis, maar ook op je werk.

Tips voor rouw op werk 

Rouwt jouw collega? Hier vind je een aantal tips voor wat je in zo’n situatie het best kan doen.

 • Bied een luisterend oor: rouw is een persoonlijk proces, dat iedereen op zijn eigen tempo doorloopt. Respecteer de privacy van je collega en vraag niet om details over de situatie te delen. Bied een luisterend oor aan en geef de ruimte om te praten als je collega dat wil. Soms is er niets meer nodig dan weten dat iemand er voor je is.
 • Bied praktische hulp aan: soms kan praktische hulp enorm waardevol zijn voor iemand die rouwt. Dit verschilt van het overnemen van bepaalde taken op het werk tot kleine gebaren, zoals een kopje koffie halen, of samen een lunchwandeling maken. Ook kleine gebaren kunnen een grote impact hebben. Het gaat erom dat je laat zien dat je bereid bent om iemand te helpen, zonder dat er veel woorden aan te pas komen.
 • Zorg voor flexibiliteit op de werkplek: werkgevers moeten begripvol en flexibel zijn als het gaat om rouwverlof en werktijden. Het kan voor een rouwende collega moeilijk zijn om zich te concentreren en de beste prestaties te leveren. Bied de mogelijkheid om flexibele werktijden te hanteren, thuiswerken toe te staan of zelfs tijdelijk minder verantwoordelijkheden toe te wijzen. Dit kan helpen om de druk en stress te verminderen.

Wat zeg je tegen een rouwende collega? 

Als jouw collega rouwt, weet je misschien niet wat je moet zeggen. Je kunt bijvoorbeeld dit zeggen: 

 • “Ik ben er voor je.” Een eenvoudige maar krachtige uitspraak die laat zien dat je beschikbaar bent als luisterend oor.
 • “Ik kan me niet voorstellen wat je doormaakt, maar ik sta achter je.” Hiermee erken je dat iemand het moeilijk heeft en dat kan al opluchten.
 • “Ik herinner me [de overledene] als een geweldig persoon. Als je ooit herinneringen wilt delen, ben ik hier.” Zo moedig je je collega aan om over de overleden dierbare te praten. 
 • “Het is oké om te voelen wat je voelt.” Hiermee erken je dat iemands emoties en gevoelens normaal zijn.
 • “Neem de tijd die je nodig hebt.” Je geeft op deze manier aan dat iemand de tijd kan nemen voor het rouwen. Het is een persoonlijk proces, dat iedereen op z’n eigen tempo doorloopt.

Wat kan je beter niet zeggen? 

Zeg geen dingen zoals ‘alles komt wel goed’ of ‘het is tijd om verder te gaan’, Hiermee laat je weten dat je vindt dat het rouwproces wel lang genoeg geduurd heeft. Dit heeft alleen maar een tegenovergesteld effect. Geef ook geen advies over hoe iemand met de rouw moet omgaan (tenzij iemand hiernaar vraagt). Rouw is iets persoonlijks, dat voor iedereen anders werkt. Vergelijk het rouwen daarom ook niet met hoe het bij jouzelf ging, dat is niet relevant.

Terugkeer naar werk 

Na een tijdje gaat je rouwende collega waarschijnlijk weer naar het werk. Dit kun je doen wanneer iemand weer terugkomt: 

 • Communiceer goed: neem de tijd om met je collega te praten over hoe diegene zich voelt en welke verwachtingen er zijn met betrekking tot het werk. Luister naar de zorgen van je collega en probeer samen oplossingen te vinden.
 • Pas de werkdruk aan: bouw de werkdruk geleidelijk op, zo maak je de overgang makkelijker. Op het moment dat je collega zich meer comfortabel voelt, kan diegene weer meer taken oppakken.
 • Zorg voor een rustige ruimte: bied een rustige ruimte op het werk waar iemand zich kan terugtrekken, een plek om even tot rust te komen en emoties te uiten.
 • Doe regelmatig een check-in: blijf in contact met je collega en zorg ervoor dat diegene weet dat je er bent. Plan regelmatig een check-in, hiermee stel je iemand gerust en laat je zien dat je om iemands gezondheid geeft.

Rouwmeter

Wil jij weten hoe ver je nu bent in je rouwproces? Vul dan de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt bij het rouwen. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.