Wat zeg je als iemand is overleden?

Iedereen krijgt wel eens te maken met het overlijden van een naaste. Maar wat zeg je tegen iemand die een naaste is verloren? Vaak kunnen we hier niet de juiste woorden voor vinden. In dit artikel geven we je een aantal tips.

Voor mensen die een geliefde zijn verloren is het vaak heel moeilijk om er over te praten. Als vriend, partner, collega of familielid kan je hierin een belangrijke rol spelen. Praat vanaf het begin open over het overlijden en maak ruimte voor de rouw van jouw dierbare. Laat zien dat iemand er niet alleen voor staat.

Wat zeg je tegen iemand die rouwt

Soms kan het al heel waardevol zijn om tegen iemand te zeggen dat je er geen woorden voor hebt. Zoals: “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Maar weet dat ik aan je denk. Heel veel sterkte!’ of ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik vind het zo erg voor je’ Als de bestaande gelovig is, kan de boodschap ‘Ik bid voor je’ heel troostend zijn. Liever een berichtje sturen via WhatsApp? Stuur bijvoorbeeld een emoji of een gifje. Zoals een rood hartje of een gifje van een digitale knuffel. Zo’n korte blijk van meeleven laat de nabestaande zien dat hij of zij er niet alleen voor staat.

Stel vragen

Tijdens een moeilijke periode is het heel belangrijk dat iemand zich gehoord voelt. Vraag dus naar hoe het met iemand gaat, hoe diegene het afscheid heeft ervaren en of je iets kan doen voor diegene. Zo bied je iemand de ruimte om iets van jou te vragen. Dat is een stuk fijner dan wanneer iemand dat uit zichzelf moet doen. 

Deel mooie herinneringen

Besteed aandacht aan het leven van de overledene en deel samen mooie herinneringen. Bekijk bijvoorbeeld foto’s of video’s terug van de overledene of vier samen de verjaardag. Hierdoor ontstaat er vaak op een natuurlijke manier een gesprek over de overledene. Betrek het verlies hierbij niet op jezelf. Het gaat nu even niet om jou, maar om de nabestaande.

Praktische hulp

Ben je geen prater, maar wil je iemand wel helpen? Steun iemand dan op een andere manier, bijvoorbeeld door praktische hulp aan te bieden. Doe een keer boodschappen voor iemand of help met koken. Vraag ook aan de nabestaande wat diegene fijn vindt om aan hulp te ontvangen. Bied wel alleen hulp aan als je dit ook echt meent. Het is heel makkelijk om te zeggen dat de nabestaande contact op mag nemen, als je weet dat diegene dit toch niet zal doen.

Stuur een kaartje

Sta je iets verder van de nabestaande af, maar wil je toch graag iets doen? Stuur dan een kaartje. Weet je niet wat je hierop moet zetten? Wij hebben een aantal dingen die je kan zeggen tegen iemand die rouwt.

  • Ik wou dat ik iets kon zeggen waar je meer aan hebt.
  • Ik ben er stil van. Woorden schieten te kort voor dit verlies.
  • Achter elke traan van verdriet, schuilt een glimlach vol herinneringen.
  • Afscheid nemen doet pijn, maar ik ben er voor je als je een knuffel/schouder nodig hebt.
  • De hemel is een engel rijker, wij zijn er een kwijt. Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies.
  • Ik wil je heel veel sterkte toewensen met dit verlies. In gedachten ben ik bij jullie.
  • Als ik de woorden kende die je zouden troosten, dan zou ik ze je schrijven. Maar ik weet ze niet, dit verdriet is te groot.

Het kan ook heel waardevol zijn om na een paar maanden nog een keer een kaartje te sturen. Iemand weet dan dat jij diegene niet vergeten bent.

Rouwmeter

Wil jij weten hoe ver je nu bent in je rouwproces? Vul dan de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt bij het rouwen. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.