Rouw en vermoeidheid: waarom ben ik zo moe?

Als iemand in je omgeving overlijdt, kan je je verdrietig en boos voelen. Maar vaak ben je ook heel moe. Hoe kan dit? Wij leggen het je uit in dit artikel.

De belangrijkste oorzaak dat je zo moe kunt zijn tijdens het rouwen, is omdat je hersenen zo hard aan het werk. Erik Schreder, hoogleraar neuropsychologie legt uit hoe dat zit: “In een normale situatie gebruiken je hersenen 25% van je totale energie. Maar als je heel erg veel verdriet hebt en rouwt, is dat anders. Tijdens het rouwen zijn heel veel verschillende gebieden in de hersenen aan het werk. Al die gebieden doen mee bij het verwerken van het verdriet en dat kost natuurlijk ook heel veel energie. Dat energieverbruik komt bovenop de 25% procent die je normaal verbruikt. Zo gek is het dus helemaal niet dat je je zo moe voelt. Dat kan zelfs nog jaren duren.” 

Slaapklachten en rouw 

Een andere oorzaak van vermoeidheid bij rouw zijn slaapklachten. Slapen lukt niet, omdat je maar blijft piekeren, draaien en ligt te woelen in je bed. Dat terwijl slapen juist zo belangrijk is in deze vermoeiende periode van rouw, je hebt je energie nu nodig. Slaap is heel belangrijk voor lichamelijke en geestelijke gezondheid en het kan je helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van rouw.  

Slaapklachten tijdens het rouwen zijn vaak tijdelijk, na een tijdje kan het verbeteren. Het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en niet te veel druk op jezelf te leggen om gelijk weer een normaal slaappatroon te hebben. Het rouwproces heeft zijn eigen tempo, en het herstellen van je slaap kan deel uitmaken van dat proces. Als je slaapproblemen niet weggaan en je dagelijks functioneren beïnvloeden, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een slaapspecialist of therapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van specifieke strategieën om je slaapproblemen aan te pakken. 

Concentratievermogen en rouw 

Tijdens het rouwen merken mensen dat hun concentratievermogen minder is. Dit kan zich uiten in moeite met helder denken, problemen met het onthouden van informatie en minder goed kunnen concentreren op dagelijkse taken. Dit kan heel frustrerend zijn, maar het kan bij rouwen horen. Geef jezelf de tijd, na een tijdje wordt dit vanzelf beter.  

Probeer je taken en verantwoordelijkheden te organiseren, door het maken van lijstjes, gebruiken van planners of andere tools om je te helpen onthouden van wat je moet doen. Dit kan helpen om de chaos in je gedachten te verminderen en je meer gefocust te voelen. Neem ook af en toe een korte pauze om te ontspannen en je gedachten even te verzetten. Dit kan je helpen om daarna frisser en meer gefocust terug te keren naar je taken. 

Lichamelijke klachten bij rouw 

Naast vermoeidheid kan je als je rouwt ook te maken krijgen met andere klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, hartkloppingen, druk op de borst en gebrek aan eetlust. Zorg daarom goed voor jezelf. Probeer zo gezond mogelijk te eten en af en toe te bewegen Als dit niet lukt, kan je hier ook hulp bij vragen aan mensen in je omgeving. 

Tips bij rouw en vermoeidheid 

Praat met mensen in je omgeving over het overlijden en wat het met je doet. Wees ook open hierover op het werk of op school. Het kan een hele zorg wegnemen als mensen begrip hebben voor je situatie. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Als je dat moeilijk vindt kan je ook contact opnemen met de huisarts of met een andere zorgprofessional

Rouwmeter

Twijfel jij of je professionele hulp nodig hebt? Vul dan de Rouwmeter in. Deze helpt jou om dit te bepalen.