Rouw tijdens de feestdagen

Voor veel mensen is december een feestelijke maand, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. In december worden veel mensen herinnerd aan het gemis van een dierbare. Hoe kom jij de feestdagen door? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

Nadat iemand in je omgeving is overleden voel je je vaak verdrietig en natuurlijk mis je diegene heel erg. Dat gemis is op verjaardagen en andere feestdagen voor veel mensen extra moeilijk. In het eerste jaar nadat iemand is overleden is er voor elke bijzondere dag een ‘eerste’ keer. Zoals de eerste keer kerst zonder de overledene, of Vaderdag of Moederdag zonder een van je ouders.

Tip 1: doe het op jouw manier

Bedenk welke gewoontes en tradities jullie voorheen hadden tijdens de feestdagen en kijk hoe je hier nu samen een invulling aan kan geven. Kook bijvoorbeeld tijdens de kerst het favoriete gerecht van de overledene en maak samen een mooi boeket dat je op Moederdag bij het graf kan leggen van je moeder. Doe vooral ook waar je zelf behoefte aan hebt en voel je niet verplicht om naar kerstborrels te gaan of de kerstboom op te zetten.

Tip 2: bespreek wat je wel en niet wil

Deel met de mensen om je heen wat je verwachtingen zijn van de feestdagen en hoe jij het graag voor je ziet. Wil je bijvoorbeeld het graf bezoeken op een feestdag, een foto van je dierbare bij het kerstdiner zetten ter nagedachtenis of een kaarsje branden tijdens de paasdagen? Bespreek het met elkaar. Geef ook aan of je ergens wel of niet bij kan zijn en dat je misschien even ruimte nodig hebt om je terug te trekken.

Tip 3: deel herinneringen met elkaar

Vaak kom je op feestdagen juist met familie en vrienden bij elkaar. Daarom is dit ook een mooi moment om de dierbare te herdenken. Deel mooie herinneringen met elkaar over jullie dierbare en over hoe je vroeger de feestdagen vierde en bekijk eventueel foto’s terug van diegene. Dit kan misschien moeilijk zijn, maar ook opluchten. Het is tijdens zo’n moment ook fijn om te weten dat je niet de enige bent die verdriet heeft.

Tip 4: maak ruimte voor je verdriet

Tijdens de feestdagen is er altijd ruimte voor jouw verdriet. Hiervoor hoef je je ook echt niet te schamen. Maak een wandeling als het allemaal even te veel wordt en voel je niet bezwaard als je eerder naar huis wil tijdens het kerstdiner. Jouw verdriet mag er zijn.

Rouwmeter

Wil jij weten hoe ver je nu bent in je rouwproces? Vul dan de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt bij het rouwen. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.