Waarom doet rouw pijn in je lichaam?

Pijnscheuten in je hart, een steen in je maag en gespannen spieren. Rouwen doet pijn! Hoe kan het dat je soms bij het rouwen echt pijn in je lichaam voelt? In dit artikel leggen wij het uit.

Rouw uit zich vaak lichamelijk, meestal in de vorm van heel erge vermoeidheid of pijn. Een Hongaars onderzoek vergeleek klachten van bijna tweehonderd rouwenden met vierduizend niet-rouwenden. Klachten zoals hoofdpijn, pijn op de borst en duizeligheid kwamen veel meer voor bij mensen die rouwden, net als angst en depressie.

Lichaam en geest in rouw

Volgens psycholoog Jos de Keijser komt dat doordat we alles waarnemen via ons brein, zowel emoties als lichamelijke aanrakingen. Lichaam en geest kan je volgens Jos niet los zien van elkaar. Als iemand in je hand knijpt, voel je dat via je hersenen, die vervolgens een signaal afgeven aan je lichaam, namelijk: er wordt in je hand geknepen. Als je een emotionele ervaring via je brein binnenkrijgt, kan dat dus ook naar je lichaam gaan.

Steen in je maag

Tijdens het rouwen kan je echt het gevoel hebben dat er een steen in je maag zit, die zit er natuurlijk niet echt. Maar het rouwen geeft een stressreactie in de hersenen, je hersenen communiceren die stress vervolgens naar de rest van je lijf, via het autonome zenuwstelsel. Dit stelsel stuurt processen aan in je lichaam waar je normaal niet over nadenkt, zoals ademen, spijsvertering, je hartslag en energieproductie. Als je heel erg veel stress hebt, wordt een deel van dat autonome zenuwstelsel meer geprikkeld, daardoor wordt je spijsvertering trager en het gevoel ontstaat dat er een steen in je maag zit.

Rouwen ‘onder hoogspanning’

Wie rouwt kan ook last hebben van vage (spier)pijnklachten. Een gestrest lijf heeft vaak last van aangespannen spieren en als je chronische stress hebt, zoals bij complexe rouw, ontspannen je spieren niet meer. Het kan voelen alsof je lijf continu ‘onder hoogspanning’ staat.

Hulp bij rouwen

Rouwen en lichamelijke klachten is dus helemaal geen vreemde combinatie. Sterker nog, heel erg veel mensen hebben hier last van. Het zit niet ‘tussen je oren’ en je bent niet gek. Toch kan het soms wel helpen om met een professional te praten. Twijfel jij of je hulp nodig hebt? Vul dan de Rouwmeter in, dit is een zelftest waarvan de uitkomsten je inzicht geven in hoeverre je wel of geen professionele hulp kunt gebruiken bij jouw rouwproces.