Angst na overlijden dierbare

Rouwen na het verlies van iemand uit je omgeving is heel moeilijk. Er komen veel verschillende soorten emoties bij kijken, zoals verdriet, boosheid, opluchting, schuldgevoel, maar ook angst. Wij leggen je alles uit over angst na het overlijden van een dierbare.

Rouwen is een moeilijk proces dat heel veel van je vraagt. Daardoor ontstaan er vaak allerlei klachten, zowel lichamelijk als geestelijk. Veel mensen krijgen na het verlies van iemand uit hun omgeving last van angstklachten. Ze zijn bang dat ze volgende zijn die doodgaat of bang om nog meer dierbaren te verliezen. Het kan zijn dat je daardoor meer bezig bent met je eigen gezondheid en ook extra oplet of de mensen in je omgeving wel gezond zijn. Nu er iemand uit je omgeving is overleden, weet je hoe snel het leven voorbij kan zijn. En dat kan beangstigend zijn.

Wat is angst bij rouw?

Angst bij rouw is een gevoel van nervositeit, onrust of bezorgdheid dat optreedt na het overlijden van een dierbare. Die angst kan zich op verschillende manieren uiten, zoals:

  1. Piekeren: Je kunt je veel zorgen maken over verschillende aspecten van je leven en de toekomst zonder je geliefde.
  2. Fysieke symptomen: Angst kan zich ook manifesteren in lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, maagpijn en vermoeidheid.
  3. Vermijding: Sommige mensen vermijden situaties die hen herinneren aan hun verlies, omdat deze gevoelens van angst kunnen oproepen.
  4. Slaapproblemen: Angst kan leiden tot moeilijkheden met inslapen of doorslapen, waardoor je je nog vermoeider en angstiger kunt voelen.
  5. Gevoelens van onzekerheid: Je kunt je onzeker voelen over hoe je je leven kunt voortzetten zonder je geliefde.

Angst bij rouw is een normale reactie

Angst na het verlies van een geliefde is een normale reactie. Het hoort bij het rouwen. Toch is het wel heel vervelend en moeilijk om dit mee te maken. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te rouwen en hulp te zoeken als je je overweldigd voelt. Probeer om jezelf de ruimte te geven om deze emoties te voelen, als je deze emoties onderdrukt dan wordt het later nog lastiger om het verlies te verwerken. Met tijd, begrip en zelfzorg kun je de angst geleidelijk aan het hoofd bieden.

Praat erover

Het kan helpen om over je angst te praten met de mensen om je heen. Zoek steun bij familie, vrienden of een professionele hulpverlener. Dit kan enorm opluchten. Of schrijf je gevoelens op: Het bijhouden van een dagboek kan je helpen om je gedachten en angsten te uiten, waardoor je ze beter kunt begrijpen.

Pak je rust en wees geduldig

Pak je rust wanneer je kunt, want rouwen kost heel veel energie en je lichaam heeft tijd nodig om daarvan te herstellen. Slaap genoeg en doe zelfs overdag een dutje als je dat nodig hebt. Zorg daarnaast voor voldoende afleiding. Ga lekker wandelen met iemand uit je omgeving of begin aan een nieuwe hobby. Blijf gezond eten en bewegen, want lichaamsbeweging en gezond eten kunnen je helpen om beter met angst om te gaan. En vooral: wees geduldig met jezelf: Rouwen is een proces dat tijd kost. Wees niet te hard voor jezelf en sta jezelf toe om je emoties te voelen, inclusief angst.

Rouwmeter

Wil jij weten hoe ver je nu bent in je rouwproces? Vul dan de rouwmeter in. De rouwmeter helpt jou om te beoordelen of je professionele hulp nodig hebt bij het rouwen. Deze zelftest is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente. Het invullen van de rouwmeter is een momentopname.