Omgaan met rouw is moeilijk. Verwerking van je verdriet gaat niet in één stapsgewijze beweging. Het is een grillig proces. Je kunt het niet goed of fout doen. Inzicht krijgen in wat je nodig hebt om te komen tot verwerking en praktische tips kunnen je helpen om, langzaam maar zeker, de draad van het leven weer op te pakken.
De verwerking van een verlies gaat gepaard met pijn. Aan die pijn kan niemand wat doen. Alleen jij voelt en doorleeft die pijn. Het is heel normaal om een breed scala aan pijn te voelen: verdriet, angst, boosheid en schuldgevoelens. Die gevoelens wisselen elkaar af in frequentie en hevigheid. Het ene moment ben je intens verdrietig, boos of somber en verlang je hevig naar de overledene. Op een ander moment is het verdriet meer op de achtergrond aanwezig. Je hebt misschien zelfs plezier.
Hoe jouw emoties ook verlopen, wees niet bang voor de emotionele pijn. De pijn mag er zijn. Altijd, in alle vormen. Ook na jaren kan die pijn ineens weer opduiken. Er is geen afsluitdatum.
Doorgaan met het leven betekent niet dat de rouw achter de rug is. Misschien draag je de pijn elke dag bij je. Of word je er opeens door overvallen wanneer je het niet verwacht. Het leven weer oppakken, met ups en downs, betekent eigenlijk niet meer dan dat je je op de toekomst richt. Je dierbare is aanwezig in je hoofd en hart. Misschien ook in aandenkens en foto’s in huis. Of in rituelen. Zoals het vieren van zijn of haar verjaardag, het bezoeken van het graf, of het planten van een boom. Tegelijkertijd durf je je te richten op je verwachtingen in het leven, knoop je nieuwe banden aan, zoek je voorzichtig steeds vaker pleziermomenten op. Oftewel, ga je door met leven.
Iedereen krijgt wel eens te maken met het overlijden van een naaste. Maar wat zeg je tegen iemand die een naaste is verloren? Vaak kunnen we hier niet de juiste woorden voor vinden. Op deze pagina lees je meer tips en advies.