De rouwverwerking na het verlies van je vader is een grillig proces. Wat kun je verwachten? Kun je leren omgaan met het overlijden van je vader? Hoe lang duurt rouw om je vader? En hoe steun je een ander die zijn of haar vader heeft verloren?
Als je je vader (of vaderfiguur, of moeder) verliest breekt er een periode van rouwverwerking aan. Het overlijden zelf kun je als een schok ervaren, zelfs als je het zag aankomen vanwege een ziekte. Jouw vader is mogelijk al je hele leven lang een rots in de branding, de man die jou altijd heeft beschermd, er altijd voor je was. Maar ook als je geen goede band had met jouw vader kan zijn overlijden pijnlijk zijn. Misschien had je graag nog geprobeerd jullie band te versterken. Of hem willen vertellen wat jou op het hart lag. Dat kan ineens niet meer.
Hoe jullie relatie er ook uitzag: het overlijden van jouw vader is bijzonder moeilijk, iets waar je mee moet leren omgaan. En rouwen om je vader kost tijd. Verschillende emoties kunnen zich in willekeurige volgorde aandringen. Verdriet, angst, ongeloof, maar ook boosheid, angst en/of schuldgevoel. Zelfs lichamelijke klachten zijn bij het overlijden van je vader niet vreemd. Iedereen beleeft het rouwproces op een eigen manier en op een eigen tempo.
Hoe kan ik omgaan met het overlijden van mijn vader?
Het kan voelen alsof je er alleen voor staat. Of alsof niemand jouw verdriet zal begrijpen. Toch kun je vaak veel steun vinden in je omgeving. Behalve dat je jezelf de tijd gunt om te rouwen om je vader, is het ook goed om duidelijk aan te geven waar jij behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld op je werk, bij vrienden en familie of binnen jouw gezin. Ook erover praten en het opschrijven van gedachten en gevoelens kan helpen.
Heb je het gevoel dat je extra steun kunt gebruiken? Overweeg dan eens een gesprek met een psycholoog, bijvoorbeeld iemand die gespecialiseerd is in rouw. Ook lotgenotencontact kan steun bieden.
Hoe lang duurt rouw om je vader?
Er staat geen tijd voor de rouwverwerking van je vader – om te zeggen hoe lang de rouw om jouw vader duurt is dus onmogelijk. Dit verschilt van persoon tot persoon, en van situatie tot situatie. Soms denk je dat je door een rouwfase heen bent, maar bevind je je ineens weer terug bij af. Bijvoorbeeld door een bepaalde plek of muziek die jou weer aan je vader doet denken. Zolang je jezelf de tijd en de ruimte gunt om te rouwen om je vader, zal de intensiteit van het verdriet op de langere termijn steeds wat meer afnemen.
Hoe steun ik iemand bij de rouwverwerking na verlies van de vader?
Als iemand in jouw omgeving zijn of haar vader verliest, wil je vast graag iets doen om te helpen. Weet je niet wat je moet zeggen? Een simpel ‘Ik denk aan je’ kan al veel steun geven. Ook kun je altijd aan iemand vragen waar behoefte aan is. Denk aan praktische hulp zoals koken, of het bieden van een luisterend oor. Daarnaast is het voor nabestaanden vaak fijn om zich ook op langere termijn gesteund te voelen. Bijvoorbeeld met een telefoontje op de sterfdag of verjaardag van de overledene.
Rouwverwerking van een kind om zijn/haar vader
Had de overleden vader jonge kinderen? Dan laat hij een leegte achter in het gezin die niet te vervangen is. Voor de direct betrokkenen kan dit extra zwaar zijn. Bijvoorbeeld voor de andere ouder die ineens alleen het gezin draaiende moet houden. En die ondertussen moet zien toe te komen aan de eigen rouwverwerking na het verlies van zijn/haar partner. Ook in dit geval is praktische hulp of een luisterend oor bieden vaak een fijne vorm van steun. Twijfel je over hoe jij zou kunnen helpen? Wees niet bang om hiernaar te vragen.
Deze website is ontwikkeld door Fonds Slachtofferhulp.
Jaarlijks worden 1,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van een misdrijf, ongeval of ramp. We helpen slachtoffers en nabestaanden hun kracht te hervinden.