3 december 2024
Als een collega overlijdt, is dat ongetwijfeld een moeilijke situatie. Je verliest immers een collega, met wie je misschien wel goed bevriend bent geraakt. Daarom is het als werkgever belangrijk om hier op een goede manier mee om te gaan. In dit artikel lees je wat je kan doen als een collega overlijdt.
28 oktober 2024
Het klinkt misschien als een zorg voor later, maar toch kan het verstandig zijn om nu alvast na te denken over wat je in je testament wil zetten. Wij leggen je uit wat een testament is, hoe je dit laat maken en wat je kan vastleggen in je testament.
23 oktober 2024
Het is iets waar je vaak pas over nadenkt als iemand in jouw omgeving net is overleden: een verzekering. In Nederland zijn er verschillende soorten verzekeringen zoals de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Wij leggen uit wat dit is.
20 augustus 2024
Rouw is iets wat we allemaal meemaken in het leven. Het verliezen van een dierbare gaat niet zonder slag of stoot; hierbij komen veel emoties en reacties los. Hoe verloopt zo’n rouwproces? Sommige auteurs hebben 5 of zelfs 7 fases van rouw onderscheiden. Klopt het dat rouwverwerking bestaat uit een aantal vaste fases? Of zit dit anders?
28 februari 2024
De emotionele gevolgen voor naasten van (langdurig) vermiste personen zijn vaak groot. Zij blijven achter met een open eind en veel onbeantwoorde vragen. Hoe ga je hier mee om?
Als iemand overlijdt door zelfdoding, is dat vaak een schok voor nabestaanden. Het roept bovendien veel vragen op. Wij vertellen je meer over hoe je omgaat met dit grote verlies en over hoe de online zelfhulpmodule je hierbij kan helpen.
9 februari 2024
Je krijgt een bericht van het crematorium dat je de asbus op kan halen. Maar wat ga je met de as doen? Bewaar je dit thuis op een mooi plekje of wil je de as uitstrooien? Als je kiest voor die laatste optie heb je met een aantal regels te maken. Wij vertellen je meer over waar je as uit mag strooien in Nederland.
30 januari 2024
Het is heel belangrijk dat je je kind vertelt dat er iemand die voor hen dierbaar was, is overleden. Maar dat kan wel heel moeilijk zijn. In dit artikel geven we je een aantal tips voor hoe je dit het beste kan doen.
24 augustus 2023
Soms verlies je bij een overlijden veel meer dan een persoon. Je hele familie valt bijvoorbeeld uit elkaar nadat je moeder is overleden. Hoe ga je hiermee om?
30 maart 2023
Een dierbare verliezen is ingrijpend en maakt allerlei gevoelens los. Een beetje houvast en een hoop veerkracht helpen het verlies een plekje te geven. Op een begraafplaats komen verhalen van overledenen tot leven en vinden nabestaanden troost door herinneringen op te halen.
1 september 2022
Rouwrituelen zijn een belangrijk onderdeel van verlies. Ze worden sterk beïnvloed door cultuur en religie. Waarom bestaan er rouwrituelen? En hoe rouwen christenen bijvoorbeeld anders dan moslims of hindoestanen?
22 augustus 2022
Rouwverwerking na het verlies van je moeder. Hoe verloopt dit proces? Wat kun je verwachten aan emoties? En hoe ga je om met dagen als Moederdag na het overlijden van je moeder?
De rouwverwerking na het verlies van je vader is een grillig proces. Wat kun je verwachten? Kun je leren omgaan met het overlijden van je vader? Hoe lang duurt rouw om je vader? En hoe steun je een ander die zijn of haar vader heeft verloren?
22 juli 2022
Heb je te maken met een plotseling overlijden van jouw echtgenoot of partner? Dan kan het verlies je overweldigen. Daarnaast valt er met het overlijden van je wederhelft vaak veel zekerheid en houvast weg. Hoe ziet rouwverwerking na het verlies van een echtgenoot of partner eruit? Wat kun je verwachten aan emoties? En kun je bijvoorbeeld ook rouwen om een ex-partner die (plotseling) overlijdt?
21 april 2022
Het woord ‘rouwperiode’ doet vermoeden dat rouw een begin en een einde heeft. Maar hoe lang duurt rouw dan gemiddeld? Rouw kan een jaar later of zelfs jaren later nog de kop opsteken. Sommigen vragen zich daardoor af: Hoe lang mag je rouwen?
19 april 2022
Heb je een dierbare verloren? Dan moet je plotseling leren omgaan met verlies en rouw. Behalve verdriet kun je tijdens rouw verschillende andere emoties ervaren. Denk aan woede, ontkenning en ongeloof. Maar ook aan schuldgevoel en depressiviteit. Misschien vraag je je af of het wel klopt dat je na zoveel jaar nog steeds verdriet of boosheid voelt. Of vragen anderen jou of je het inmiddels een plek hebt kunnen geven, maar zou je niet weten hoe dat moet. We gaan in op de vraag ‘Rouwen, hoe doe je dat?’ en delen 10 praktische tips voor rouwverwerking.
15 januari 2022
Wanneer iemand hoogbejaard komt te overlijden, heb je dan minder verdriet dan iemand die een jong iemand verliest? Journalist Lisanne van Sadelhoff schrijft veel over rouw in De Correspondent. Ze stuitte op de term leedladder: het vergelijken van de ernst van iemands leed met dat van een ander. Ze zocht uit welke impact leedhiërarchie had op het rouwproces van anderen en plaatste een oproep.